Özel Sanko Fen ve Teknoloji Lisesi 11. sınıf öğrencilerinden Merve Zümrüt Karakaya ile Melike Demirci, biyoloji öğretmenleri Fatoş Esra Öztürk ve Fatih Günaydın danışmanlığında "Kara Yosununun Tekstil Atık Sularındaki Renk Giderimine Etkisinin Farklı Analiz Metotları ile Değerlendirilmesi" adlı proje hazırladı.
Öğrenciler hazırladıkları "doğa dostu" proje ile yurt içinden 130, yurt dışından 6 ülkeye ait 12 olmak üzere 142 projenin sergilendiği İzmir'deki Türkiye Liselerarası Proje Yarışması DOESEF'e (Doğanata Eğitim Bilim Mühendislik Enerji Proje Fuarı) katıldı.

Projeleri, biyoloji dalında en önemli projeler arasına giren öğrenciler, ağustos ayında Tunus'ta düzenlenecek bilimsel proje yarışmasında Türkiye'yi temsil etme hakkı kazandı.

- "Ekosistemi korumuş olduk"

Proje koordinatörü biyoloji öğretmeni Fatih Günaydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul olarak her yıl hazırladıkları çeşitli projelerle yarışmalara katılarak Gaziantep'i ve Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını söyledi.

Bu yıl da öğrencileri Karakaya ve Demirci'nin hazırladığı "Kara Yosununun Tekstil Atık Sularındaki Renk Giderimine Etkisinin Farklı Analiz Metotları ile Değerlendirilmesi" projesinin, biyoloji alanında Türkiye'nin en önemli projeleri arasına girdiğini ifade eden Günaydın, şöyle devam etti:

"Tekstil ürünleri boyanırken kullanılan boyanın bir kısmı tekrar doğaya atılıyor. Birikerek doğaya zarar veren bu boyalar, özellikle su ekosistemini kirletiyor. Bu duruma gönlümüz el vermedi. Bunu önleyecek bir proje geliştirdik. Atık suyu arıtmak için kara yosunu kullandık. Hazırladığımız proje sayesinde doğada biriken boyayı bertaraf etmeyi başararak ekosistemi korumuş olduk."

Günaydın, projenin Tunus'taki yarışmada Türkiye'yi temsil edeceğini kaydetti.

Öğrenciler Merve Zümrüt Karakaya ve Melike Demirci de Türkiye'yi temsil edecek olmalarından dolayı heyecanlı ve gururlu olduklarını dile getirerek, başarılı olacaklarına inandıklarını söyledi.