Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kaymaz, Türkiye’de üniversitelerde bilişim teknolojilerinin gelişiminden bahsederek, "Bilişim teknolojileri alanında söz yapmış kişilere bakarsak üniversitelerin katkılarının negatif olduğunu görürsünüz." dedi.

MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu tarafından Erzurum Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde 'Büyümenin Sistematiği: Bilgi Teknolojilerinin Rolü' Anadolu'da Bilişim' konulu panel düzenledi.
MÜSİAD Bilgi Teknolojileri Sektör Kurulu tarafından Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşa MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Özdemir, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Fizik Bölümü mezunu olduğunu fakat bilgisayarcılık yaptığını belirtti.Yüksek nitelikli ürün geliştirmenin temel taşının da bilgi teknolojileri olduğunu belirten Özdemir, "Amerika'yı silikon vadisi olmadan düşünemezsiniz. Dünyada en önemli şirketlere baktığınızda ilk 10 tanesi neredeyse bilgi teknolojileridir. Apple'ın değeri neredeyse General Motors'dan, Epson'dan çok daha fazla. Cirosu çok daha düşük olmasına rağmen dünyadaki değeri çok büyük. Eğer bir ülkede bilgi teknolojilerine yönelik ciddi anlamda motivasyon yoksa ülkeyi kalkındırabilmeniz maalesef mümkün değil" dedi.

Varlığımızı Sürdürebilmemiz İçin Bilgi ve Teknolojiye İhtiyacımız Var
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Taner Bayır da bilişimin bilgi ve teknolojinin birlikte kullanımı olarak tanımlandığını belirterek, "Bilişimin birkaç yönü vardır. Bunları, bilgisayar yazılımı, bilgisayar donanımı, bilgisayar kullanıcısı ve bilgi toplumu olarak sınıflayabiliriz. Bilişim dünyası temelde bilgisayar yazılımlarının insanların ihtiyaçlarına göre düzenlendiği dünyadır. Bu dünyada varlığımızı sürdürebilmek için bilgi ve teknolojiyi kullanmaya ihtiyacımız vardır" ifadelerini kullandı.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İrfan Kaymaz , ETÜ'nün kuruluş aşamasını anlattı. Türkiye’de üniversitelerde bilişim teknolojilerinin gelişiminden bahseden Prof. Dr. Kaymaz, "Bilişim teknolojileri alanında söz yapmış kişilere bakarsak üniversitelerin katkılarının negatif olduğunu görürsünüz. Bill Gates, Michael Dell gibi isimler üniversiteden terk, Allah’tan Google kurucuları bu alanda eğitim almış doktora yapmış isimler buradan anlaşılıyor ki okul bu isimlere bir şeyler katmış. Amerika’daki Silikon Vadisi'nde bulunan bir firmadan yetkiliyle konuştuğumuzda oranın bir üniversiteden farksız olduğunu her köşesinde her kafesinde her masada yeni fikirler yeni projeler konuşuluyor. Kimse fikrinin çalınacağından korkmuyor, zaten orada en çok fikirleri duyanlar garsonlardır. Türkiye’de maalesef eğitim noktasında sıkıntılar vardır. Ben makine mühendisliğinden mezunum yüksek lisansımı ve doktoramı bu alanlarda yaptım. Yurt dışında bu işlerle ilgilenmeye başladım. Türkiye’de programlama dilleri yoktur, hocaların bildiği diller öğretilir. Bu konuda trend nedir pek önemsenmez. Bu bir handikaptır. Yenilemek gerekirse çuvaldızı önce kendimize batırmalıyız” dedi.
‘ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ DATA CENTER OLMAYA ADAY’
Bilgisayar Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATABAUM) Müdürü Prof. Dr. Muhammet Dursun Kaya Atatürk Üniversitesi’nin bilişimle ilgili geçirdiği süreç hakkında bilgiler verdi. Eski Ulaştırma Bakanı Lütfü Elvan’ın, “Biz Erzurum’u Türkiye’nin veri merkezi haline getireceğiz” açıklamasının Türkiye açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Kaya, “ Biz Atatürk Üniversitesi olarak data center standartlarına ve tüm alt yapıya sahibiz. Data center olursak başta Erzurum, Doğu Anadolu Bölgesi ve tüm Türkiye’ye çok yararlı işler yapabilecek kapasiteye sahibiz. Bunun içinde Rektörümüz Hikmet Bey, Ulaştırma Bakanlığına gerekli bilgilendirmeyi ve başvuruları yapmıştır” diye konuştu.