Türkiye’de kamu hizmetlerine internetin üstlendiği olduğu önemli bir etki yaratıyor. Özellikle de vatandaşların işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde bir şekilde gerçekleştirebilmelerine olanak sağlamakta olan modern internet teknolojisini aktif olarak kullanan kamu kurumları sayesinde artık vatandaşlar resmi işlemlerini online olarak yapabilme imkanına sahip olabiliyor. Dijital platform üzerinde kamu kurumları tarafından hizmete açılan birbirinden farklı işlem özelliklerine sahip olan çok sayıda online kamu hizmet uygulaması bulunuyor. Dijital platform üzerinde yer alan kamu kurumlarının online hizmetleri üzerinden vatandaş artık 7 gün 24 saat online olarak işlemlerini gerçekleştirebilme imkanına sahip olabiliyor. Bu neden ile de son dönemlerde vatandaşlar resmi kamu işlemlerini daha çok internet üzerinden gerçekleştirebilmeyi tercih ediyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumlarının dijital platform üzerinde yer alan online hizmetleri oldukça yoğun ilgi görüyor.
 

Kamu kurumlarının dijital platform üzerinde yer alan yeni nesil online hizmetleri sayesinde vatandaşlar internet üzerinden tüm resmi işlemlerini yasal geçerlilik statüsünden yapabilme fırsatına sahip olabiliyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde kamu kurumlarının online hizmetleri yoğun olarak kullanılıyor. Günümüz modern Türkiye’sinin gelişen internet teknolojisini aktif olarak kullanmakta olan devlet kurumlarının dijital platform üzerinde hizmete açmış olduğu yeni nesil online hizmet uygulamalarının karmaşık ve dağınık bir vaziyette bulunuyor olması vatandaşın bu hizmetlerden tam olarak verimli şekilde yararlanamamasına yol açıyor. Özellikle de bu online hizmet uygulamalarının internet üzerinde nereden erişilebildiği ve güvenli olarak işlem yapılıp yapılamadığı gibi pek çok sorun ortaya çıkıyor

Bu gibi sorunlara çözüm getirebilmek amacı ile Başbakanlık tarafından 2008 yılında dijital platform üzerindeki tüm kamu kurumu online hizmetlerini tek bir çatı altında bir araya getirecek e-devlet sistemi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı aracılığı ile vatandaşın hizmetine açıldı. E-Devlet sistemi içerisinde vatandaşların gerçekleştirecekleri tüm işlemler ve alınan bilgilerin yasal bir geçerliliğe sahip olması nedeni ile yüksek güvenlik gerektiriyor.  Bunun dışında da vatandaşların kimlik bilgileri, iletişim bilgileri ve adres bilgileri gibi son derece önemli resmi bilgilerinin bulunuyor olması nedeni ile yüksek bir güvenliğin gerekliliği kat ve kat artıyor. Bu neden ile de günümüzde sanal devlet kapısı sistemine giriş işlemleri sırasında vatandaşların 4 farklı yüksek güvenlikli giriş yönteminden birisini kullanmaları gerekiyor. Sistem içerisinde sunulan kamu kurumlarının online hizmetlerinden yararlanabilmek için vatandaşların ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor.

Sisteme giriş yapan vatandaşlar, tüm kamu kurum ve hizmetlerinden yararlanabilme imkanı bulunuyor. Bu neden ile de günümüz modern Türkiye’sinde dijital platform üzerinde vatandaşlar tarafından son derece yoğun ve sık bir şekilde kullanılmaya devam ediliyor. İnternet üzerinde yer alan e-Devlet sistemi üzerinde yer alan online kamu hizmetlerinden yararlanabilmelerinde bazı kısıtlamalar bulunuyor. Özellikle de vatandaşların en çok kullandıkları hizmetler arasında bulunan adres değişikliği hizmetlerinden yararlanabilmek için vatandaşların e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapmaları yeterli güvenlik düzeyine sahip olan bir giriş olarak kabul görmüyor. Bu neden ile de vatandaşların mobil imza ile giriş ya da elektronik imza ile giriş yöntemlerinden birisini kullanarak sisteme giriş yapmaları gerekiyor.


E-Devlet sistemine bu giriş yöntemlerinden birisi ile giriş yapan vatandaşlar sistemde bulunan tüm kamu kurum ve online hizmetlerinde işlem yapabilme imkanına sahip olabiliyor. 2008 yılında hizmete açıldığı günden bu yana 18 yaşını geçen her Türk Cumhuriyeti vatandaşının kullanıcı olabildiği sanal devlet kapısı içerisinde şu anda aktif olarak yaklaşık 22 milyon civarında kullanıcı bulunuyor ki bu durum 18 yaş sınırını geçen reşit nüfusun hemen hemen yarısını oluşturuyor. Bu durumda gelişen internet teknolojisinin internetin daha yaygın bir kullanıma ulaşmasına olanak sağlamasının da etkileri bulunuyor. Bu nedenle de e-Devlet sistemi oldukça yoğun şekilde kullanılmaya devam ediyor.


Dijital platform üzerinde yer alan e-Devlet sistemi içerisinde ayrıca 174 kamu kurumunun toplam 1.157 online hizmet bulunuyor. Böylelikle vatandaşlar pek çok resmi devlet işlemini dijital platform üzerinde e-Devlet sistemi aracılığı ile yapabilme imkanına kavuşabiliyor.