Malatya’da kangren olduğu için ayağı kesilmek zorunda kalan tavuğa protez bacak takıldı. Kör olan puhu kuşuna da göz ameliyatı yapılarak görme yetisi yeniden kazandırıldı.

Yeşilyurt Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, Aydemir Gürsoy isimli vatandaş, bir ayağı kangren olan tavuğunu tedavi için Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü kliniğine getirdi. Engelli kalan tavuğa veteriner hekim müdahale etti. Kangren olan ayağı kesen veteriner hekim, hayvana protez bir ayak taktı.

Veteriner İşleri Müdürü Abuzer Karataş, klinikde farklı hastalıklara yakalanan hayvanlara başarıyla tıbbi müdahale yapıldığını belirtti. Aydemir Gürsoy’un da kendisi için çok önemli olduğunu belirttiği tavuğunun tedavisi için başvurduğunu söyleyen Karataş, şöyle devam etti: “Tavuğundan vazgeçemiyordu, tavuğun ayağında kangrenleşme vardı ve bunun önüne geçilemezdi. Yapmamız gereken ayağını ampute edip tavuğa uygun protez bir ayak takmaktı, bizde bu uygulamayı başarıyla gerçekleştirdik. Tavuk tekrardan yürümeye başladı, vatandaşımızda gayet memnun kaldı. Yaptığımız işin ticari bir değeri yok ama bir vatandaşımızın mutlu olması tavuğun tekrar yürüyecek olması bizi çok fazla mutlu etti" dedi.

Veteriner hekim Burak Avcı da “Kliniğimize getirilen ve bir bacağı kangren olan tavuğun tedavisinde karşılaştığımız en büyük güçlük teknolojik altyapının eksik olmasıydı. Başarılı bir operasyonla kangren olan ayağın yerine protez ayak takıldı.” diye konuştu.

Tavuğun sahibi Aydemir Gürsoy ise " Tavuğumun ayağındaki kırıktan dolayı nereye götürsem 'kes' dediler. Tavuğum sağlıklı, bende tavuğa et gözüyle bakmadığım için internette tedavisinin olduğunu öğrendim ve tavuğumu Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü'ne getirdim. Yetkililerin ilgi ve alakasından oldukça memnun kaldım. Ayağı kangren olan tavuğumun ayağı kesildi ve yerine protez ayak taktılar. Tavuğum yapılan tedaviden sonra gayet sağlıklı ve yumurtlamaya devam ediyor." şeklinde konuştu.

PUHU KUŞUNA GÖZ NAKLİ
Doğada vatandaşlar tarafından bulunan puhu kuşu da tedavi için Yeşilyurt Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü kliniğine getirildi. Görme yetisini büyük oranda kaybettiği belirlenen kuşa veteriner hekim tarafından cerrahi müdahale yapıldı. Başarılı operasyonun ardından puhu kuşuna yüzde 90 oranında görme yetisini yeniden kazandı. Tedavi edilen puhu kuşu sağlığına kavuşarak tekrardan doğal yaşamına bırakıldı.