Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda 2 gün boyunca süren Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından hazırlanan projelerin iş dünyasına sunulduğu Ar-Ge Proje Pazarı, 40 projenin yarışına sahne oldu.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi, Kayseri Erciyes Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Adıyaman Üniversitesi gibi çeşitli üniversitelerin öğretim üyeleri ile KMTSO ve KALİDA Yönetim Kurulu üyelerinden oluşan 10 kişilik jüri heyetinin verdiği puanlarla derece alan projeler belirlendi. 40 proje arasından ilk 5 projeye ödül, 2 projeye ise mansiyon ödülü verildi. 8 Projenin mucidine ise tablet bilgisayar hediye edildi. 
Yapılan değerlendirme sonucunda ödüle layık görülen 5 proje şu şekilde: 

"El Kumandalı Emniyet Valfi" konulu projeyle Oğuzhan Aksak ile Muhammet Emin Nas birinci, 

"Bilgisayarda Görüntü İşleyerek Otomatik Sistem Kontrolü" konulu projesiyle Erhan Uğuz ikinci, 

"Pompajlı Hidro Elektrik Santrali" konulu projeyle Serhat Sarı, İdris Dengiz, Özgür Dumanlıdağ, Abdullah Yıldız, Ali Rıza Surardamar üçüncü, 

“Elektrik Üretimi ve Isıtma Fonksiyonuna Sahip Tekstil Yüzeyleri” konulu projesiyle Serpil Yıldız dördüncü, 

“Bozuk Floresan Lambalarının Tekrar Kullanılabilmesi” konulu projesiyle Ali Demir beşinci oldu.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası tarafından birinciye 2.500 TL, ikinciye 1.750 TL, üçüncüye ise 1.250 TL., Mansiyon Ödülü olarak da 500 TL verildi. KALİDA tarafından ise 4.'ye 1.000 TL, 5.'ye 1.000 TL ve Mansiyon ödülü olarak da 500 TL verildi.

Ödül töreninde bir konuşma yapan KMTSO Meclis Başkanvekili Şahin Balcıoğlu bilimsel çalışmaların önemine değinerek, üniversite sanayi işbirliğine vurgu yaptı. Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası olarak öteden beri AR-Ge ve inovasyonu desteklediklerini anlatan Balcıoğlu şöyle konuştu: “Kentin ekonomik kalkınmasında ve bir dünya şehri olmasının en önemli iki şartından birisi Ar-Ge faaliyetleridir. İkincisi ise yetişmiş işgücüdür. Biz bu iki konuya her zaman özel önem vererek bir çok proje gerçekleştirdik. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Odamızın işbirliği kurulmakta olan Teknokent, KOSGEB ve Üniversite ve yine Odamız işbirliğinde faaliyetlerini yürütmekte olan Tekmer gibi çalışmalar Kahramanmaraş'ın vizyonunda çok önemli bir yere sahip olacaktır. Genç beyinlerin bugün burada sergiledikleri projeler geleceğin teknoloji üreten Kahramanmaraş sanayisinin ilk ışıklarıdır. Ben bu itibarla emeği geçenlere herkese ve özellikle destek olan kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizi ve öğretim üyelerimizi gönülden tebrik ediyorum.” 

KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Kemal Kıymık ise, üniversite - sanayi işbirliğinin en önemli muhatabı olan Mühendislik Fakültesi olarak bu etkinliği düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını ifade ederek, “Ülkemizin, bilimsel yayın sayısı kriterlerine göre dünya bilimi içindeki yeri gün geçtikçe yükselmesine rağmen, bu çalışmaların teknolojik üretime dönüşüm düzeyi ve patent sayıları aynı ölçüde artmamaktadır. Üniversite ”“ sanayi bağının kopuk olması, bilimsel ve teknolojik çalışmaların endüstriyel olarak yeterince değerlendirilememesine sebep olmaktadır. Üniversitelerde bulunan araştırma potansiyelinin sanayinin gelişiminde kullanılabilmesi için, üniversiteler ve sanayi dalları arasında işbirliğinin geliştirilmesi ülkemizin teknolojik ve endüstriyel gelişimi için bir zorunluluk olarak görülmektedir. Son verilere göre ileri teknoloji ürün ihracatımız %3'lerde seyretmektedir. Bu bağlamda; Üretimde katma değerin artırılması, Ülke olarak hedefimiz olan 2023 vizyonunun gerçekleştirilmesi, ekonomik dengenin sağlanarak cari açığın kapatılması, bilim ve sermaye kaynağı arasında eşgüdüm gibi önemli hedeflerin sağlanması için işbirliği ve ARGE proje hedefleri iyi belirlenmelidir.”

Bu hedeflerin belirlenmesinde kolaylık ve hız kazandıracak bir yapılaşmaya gidilmesi ve bu yapılaşmaya en güzel örneğin de Ankara OSTİM olduğunu ifade eden Kıymık, “Aynı sektörde faaliyet gösteren, yatay/dikey bağlantılı işletmelerin ve destekleyici kurumsal yapıların (üniversiteler, odalar, sektörel örgütler, ilgili kamu kurumları gibi) belirli bir coğrafi bölgedeki örgütlü yoğunlaşmasıdır. İlgili tüm kurumların ortak stratejiler doğrultusunda oluşturulmuş bir altyapı üzerinde, eşit temsil ve ortak akılla yönettiği kümelenme çalışmalarında hedef ortaklaşa rekabetle sektördeki Pazar payını artırmaktır. Son yıllarda sıkça konuşulan ve hedeflenen ÜSİ birliği çalışmalarında bir hareketlilik görülse de beklenen seviyelere maalesef gelmemiştir. Özellikle TEKNOKENT ve TEKMER yapılanmaları, KOSGEB Santez, TEYDEP ve TEKNOKENT yapıları ile desteklenen ve teşvik edilen ÜSİ üniversitelerin yapılanması ve Sanayide yeterince ARGE altyapısının oluşmaması nedeniyle istenen seviyeye gelmediği istatistiksel verilerden gözlemlenmektedir. ” dedi.

Kahramanmaraş'ın geniş sanayisi ve gelişen üniversitesi ile USİ potansiyeline sahip olduğunu dile getiren Kıymık, “Özellikle Mühendislik Fakültesinin akademik ve fiziki altyapısının geliştirilmesi ile bu oluşum güçlenecektir. Yapılan bu etkinliğin üniversite-sanayi işbirliğinin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi ve iş dünyasına atılacak olan genç mühendis adaylarımızı ARGE konusunda motive etmesi, yukarıda zikredilen problemlerin aşılmasına ve bu konuya ilişkin ayrılan kaynakların daha verimli kullanılmasına katkıda bulunması dileği ile başarılı geçmesini diler katkı koyan herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.

Organizasyon kapsamında ayrıca Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Alıçı, “AR-GE ve İnovasyonun Türkiye için Önemi” konulu bir konferans verdi.
Organizasyonun kapanış Toplantısı'na KSÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Karaaslan'ın yanı sıra KMTSO Meclis Başkan Vekili Şahin Balcıoğlu, KMTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Kadir Gülkesen, Serdar Zabun, KALİDA Başkan Vekili Ökkeş Balsuyu,  KSÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Kemal Kıymık, Dekan Yardımcıları, Akademisyenler, KMTSO Meclis ve Meslek Komitesi Üyeleri ile öğrenciler katıldı.