Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) Genel Müdürlüğü, Başiskele Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’ni azot fosfor giderimi yapacak ve ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi haline getirecek projeye başladı.

Genel Müdür İlhan Bayram ile birlikte projeyi yerinde inceleyen Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Türkiye’de ilk defa Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerine konulacak güneş enerji panelleri ile kendi enerjisinin karşılanacağını söyledi.

Ülkede en çok atıksu arıtma tesisi bulunan ve bu tesisler ile yüzde 99 oranında atıksu arıtmasını sağlayan İSU Genel Müdürlüğü, önemli bir projeye daha start verdi. İzmit’in doğusu ile sanayi kuruluşlarının atıksularını arıtan 42 Evler Atıksu Arıtma Tesisi ile Başiskele ve Kartepe ilçelerinin atıksularını arıtan Kullar Atıksu Arıtma Tesisi’nin birleştirecek Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Rehabilitasyon İnşaatı projesine ilk kazma vuruldu.

TESİSİN KAPASİTESİ 142 BİN M3 OLACAK

Tesisin zemin güçlendirme çalışmaları kapsamında 30 metre uzunluğunda fore kazıklar yapılıyor. Proje kapsamında, mevcut debisi 62.000 m3/gün olan Kullar Atıksu Arıtma Tesisinin kapasitesi 142.000 m3/gün'e çıkarılacak ve azot, fosfor giderimi yapan ileri biyolojik arıtma tesisine dönüştürülecek. Böylelikle İSU Genel Müdürlüğü’nün Gebze, İzmit Plajyolu, Kandıra Merkez ve Kandıra Cebeci’den sonra beşinci ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi olacak.

Kasım 2017 tarihinde tamamlanması hedeflenen proje ile birlikte 42 Evler Atıksu Arıtma Tesisi kapatılacak ve buraya gelen atıksular yeni tesis edilecek Kullar İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtılacak. Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ve Genel Müdür İlhan Bayram, toplam 81 milyon TL’ye mal olacak Kullar Atıksu Arıtma Tesisi Rehabilitasyon inşaatını yerinde inceledi.

BAŞKAN: TÜRKİYE’YE MODEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ

Genel Müdür İlhan Bayram ve proje yöneticilerinden bilgi alan Başkan İbrahim Karaosmanoğlu, şu bilgileri verdi: “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’ye model olduk. Güzel altyapı yatırımları yaptık. Bugün, en küçük birim dahi olsa susuz bir köy, mahallemiz yok. Kocaeli’nin her tarafına sanayisine, ticaretine, konutlarına, köylerine, mahallelerine tertemiz arıtılmış suyu ulaştırıyoruz ve SCADA sistemi ile takip ediyoruz. Verdiğimiz temiz sudan oluşan atıksuyu doğal ortama bırakmıyoruz. En son noktasına kadar arıtıyoruz. Şu an arıtma oranımız yüzde 99. Yüzde 1’lik bölümü de planladık, arıtma tesislerimize katacağız. Hedefimiz yüzde 100 kirli, atıksuları tamamını arıtmak. Dolayısıyla bize ne getiriyor. Yeni arıtma tesisleri yapıyoruz.

Arıttığımız atıksuları da, Türkiye’de ilk defa, sanayide, sulamada kullanarak geri kazanıyoruz. Birçok sanayi kuruluşuna geri kazanım suyunu veriyoruz ve sadece Körfez Atıksu Arıtma Tesisinde yılda 6-7 milyon TL gelirimiz var. Bütün Türkiye’nin modeliyiz, arıtma tesisleri ile Avrupa’nın önündeyiz. En son modelimiz, Kullar Atıksu Arıtma Tesisi üzerinde güneş enerji panelleri koyacağız. Tesisin 21.000 m2 kapalı alanı var. Bunun üzerine güneş panelleri koyarak, 1 megavatlık, yani tesisin yarısına yakın enerji üreteceğiz. Bu tesisin yatırımı 81 milyon TL’dir. Böyle, 30’ün üzerinde hem içmesuyu, hem atıksu arıtma tesisimiz var.

Gelecekte, büyükşehirlerde, insanlığın karşılaşacağı en önemli problem su olacak. Su kaynaklarımızı çok akıllı kullanmamız gerekir. Bu atıksuları da geri kazanarak çok önemli hizmet sağlıyoruz. Günlük 70 bin m3 geri kazanım suyu verebilecek durumdayız. Bu tesiste doğal ortama zarar verebilecek hiçbir bakteri bırakmayacağız. Azot, fosfor, karbonunu alıyoruz. Bu zarar veren maddeleri alarak çevreye,denizlerimize zarar vermeyecek hale getireceğiz. Yüksek işletme maliyetleri de Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin gelirleri ile sağlayacağız.İnşaata başlanan tesis 2017 yılı sonunda hizmete alacağız.”