İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) “Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma” ve “İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması” mali destek programlarını ilan etti. İki program kapsamında toplam 20 milyon liralık kaynağın, projeleri başarılı bulunan başvuru sahiplerine kullandırılması planlanıyor.

İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, söz konusu iki mali destek programıyla aktarılacak olan 20 milyon TL’lik kaynağın, İzmir’in ilçeleri arasındaki gelişmişlik farklarını azaltma ve var olan potansiyeli harekete geçirmeye önemli katkı sağlayacağını söyledi. Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma programı ile öncelikle Çeşme, Güzelbahçe, Karaburun, Seferihisar ve Urla ilçelerini kapsayan bölgede tarım üretimi kapasitesinin arttırılması, yarımadanın doğa, tarih ve kültür varlıklarının değerlendirilmesi, turizm çeşitliliğinin arttırılması, yaşlı ve engellilere yönelik bakım ve rehabilitasyon konularında hizmet kapasitesinin geliştirilmesi hedefleniyor. İlçeler Arası Gelişmişlik Farkının Azaltılması programıyla da istihdam edilebilirliğin arttırılması, sosyal altyapının geliştirilmesi, tarımda üretim kapasitesinin arttırılması, tarım dışı ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, tarım ve sanayi üretiminin modernize edilmesine, çevrenin korunmasına, yenilenebilir enerji kullanımına veya enerji verimliliğine yönelik fiziki altyapının geliştirilmesi hedefleniyor. Destek programlarına kâr amacı güden kuruluşlar kategorisinde KOBİ’ler ve kamu kontrolündeki işletmeler, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar kategorisinde ise kamu kurumları, belediyeler, üniversiteler, dernek ve vakıflar, kooperatif ve birlikler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları başvurabilecek. Ayrıca İlçeler Arası Gelişmişlik Farklarının Azaltılması programı kapsamındaki Küçük Ölçekli Altyapı bileşeninde kamu kurumları, belediyeler, organize sanayi bölge yönetimleri, kooperatifler ve birlikler de uygun başvuru sahibi olabilecek. Destekten yalnızca İzmir il sınırları içinde kurulmuş veya faaliyet gösteren başvuru sahipleri, belirtilen ilçelere yönelik hazırladıkları projeleri için faydalanabilecek.

PROJE BAŞINA DESTEKLER 50 BİN İLE 1 MİLYON LİRA ARASINDA

Mali destek programları kapsamında proje başına verilecek destek miktarı Yarımada Sürdürülebilir Kalkınma için kâr amacı güden kuruluşlar bileşeninde asgari 75 bin ve azami 500 bin TL, kâr amacı gütmeyen kuruluşlar içinse asgari 75 bin ve azami 750 bin TL olarak belirlendi. Destek sağlanacak miktar, projenin toplam uygun maliyetinin kâr amacı güdenler için en fazla yüzde 50’si, kâr amacı gütmeyenler için en fazla yüzde 90’ı olabilecek. İlçeler Arası Gelişmişlik Farklarının Azaltılması programı içinse kâr amacı güden ve gütmeyen kuruluşlar için asgari 50 bin ve azami 500 bin TL olarak belirlendi. Programın Küçük Ölçekli Altyapı bileşeninde asgari 200 bin ve azami 1 milyon TL sınırları geçerli olacak.