Manisa Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, geliştirdiği TAKBİS, NUBİS, KÖYDES ve Sosyal Doku uygulamalarıyla il genelinin numarataj, tapu ve adres bilgi sistemlerini tek veri çatısı altında toplamaya başladı. İl genelinde belediyecilik ve vatandaşlık hizmetlerinin hızlı ve ekonomik şekilde ulaşılabilir olacağını belirten Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Metin Memiş, bu çalışmayı en hızlı şekilde yerine getiren üç büyükşehir belediyesinden birinin de Manisa olduğunu söyledi.

İlk etapta Numarataj Bilgi Sistemi’ni (NUBİS) hayata geçirdiklerini belirten Daire Başkanı Memiş, “Bir yıl önce uygulama NCZ ortamında GİS formatından uzak verileri sisteme uyarlayarak çalışmalara başlandı. Projeye başlamadan önce UKBS ortamında sorgulama yapılıyordu. Uygulamanın web ortamında sorgulanabilir olmasını hedefledik. Bu teknolojiyi sağlayabilmek için lisans ve teknolojik destek veren ESRİ firmasıyla anlaştık ve çalışmalara başladık. Şu an itibariyle projenin ilk etap saha ve büro çalışmalarına başlandı. Tüm bu çalışmalar bittikten sonra MAKS altyapısına uygun veri modeline ulaşmış, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile aynı platformda bir yapıya kavuşmuş olacağız. Yani diğer bir deyişle bir vatandaşımız, bir mahalleden ya da bir sokaktan başka bir yere taşındığında bizim sayısal haritamızda online olarak yer değişikliği görünecektir. Vatandaşlarımızı kendi altyapımızdan da artık görebileceğiz.” dedi.

TAPU VE KADASTRO TEK VERİTABANINDA TOPLANDI

Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olarak diğer bir uygulamayı da Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) adıyla hayata geçirdiklerini ifade eden Memiş, “Belediyemiz olarak tapu ve kadastroyla protokol yapılmış, veri alışverişi anlamında hukuksal olarak bir sorun kalmamıştı ancak belediye birimleri ürettikleri projelerde hem kadastroya hem de tapuya gitmek zorunda kalıyorlardı. Bilgi İşlem olarak bu sıkıntıyı gidermek adına böyle bir yapıyı belediyemize kazandırmak istedik. Böylelikle kadastronun kendi orijinal sayısalıyla tapunun verilerini eşleştirerek sunulan bu hizmeti, 20'nin üzerinde kullanıcıya sunmuş olduk. Artık tapuya ve kadastroya gitmeden ada, parsel, şerh, ipotek, kişi bilgilerine ulaşıp çıktısını da alabilmekteyiz. TAKBİS olarak adlandırdığımız bu uygulamaya, 10 binlik çevre düzenleme planına altlık olarak koyduk. İleriki zamanlara 25 binlik, 5 binlik ve binlik uygulama planlarımıza da altlık olarak koyabileceğiz.” diye konuştu.

SU VE KANALİZASYON VERİLERİ WEB ORTAMINDA SORGULANABİLECEK

İl Özel İdaresi döneminde uygulanan KÖYDES sistemini geliştirerek bir veri ortamı oluşturduklarını sözlerine ekleyen Metin Memiş, “MASKİ CBS olarak tüm altyapı verilerinin sorgulanabileceği bir yapının ve sorgulamanın da web ortamında olmasını istedik. İl Özel İdare’de daha önceden hazırlanan verileri kullanılabilir hale getirdik. Bundan sonraki aşamada, MASKİ bünyesinde sayısal tüm altyapı bilgilerinin bu uygulama üzerinde işlenmesine olanak sağlamış olduk. Bu yapı oturduğu zaman tüm Manisa ilinin su ve kanalizasyon verileri, web ortamında sorgulanabilir hale gelmiş olacak.” dedi.

"Sosyal Doku" uygulamasıyla mahalleye dönüşen köylerde yaşayan engelli vatandaşlara kolay ulaşabilmek adına farklı bir uygulama geliştirdiklerini de belirten Memiş, “Hedefimiz, tüm köylerden toplanan verileri harita uygulamamızla eşleştirmekti. Bu bağlamda her bir ankete bir bina numarası verdik. Verilen bu bina numaralarıyla sözel, sayısal eşleştirmesini yaptık. Artık harita üzerinden engelli, aylık gelir ve benzeri sorgulamalarımızı yapabiliyoruz.” şeklinde konuştu.