Oral, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Kahramanmaraş Teknik Elemanlar Derneği (KA-TED) işbirliğiyle, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler İçin Kentsel Dönüşüm'' konulu panelde, kentsel dönüşümün Türkiye için ''milat'' olduğunu belirtti.
     20 yıl kadar süreceği tahmin edilen kentsel dönüşüm uygulamalarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesini için mevzuat hazırlandığını anlatan Oral, şunları kaydetti:
     ''Türkiye genelinde yerel yönetimler ve Bakanlığımız işbirliğinde riskli yapıların tespit çalışmaları devam etmektedir. Ülke genelinde tespit edilen 4 alan riskli olarak kabul edilmiştir. Ayrıca riskli alan belirleme çalışmaları ülke genelinde hızla devam etmektedir. Kentsel dönüşümün mevzuat altyapısı hazırlandı, finansman kaynakları belirlendi. Ülke genelinde 'afet' odaklı kentsel dönüşüm seferberliği başladı.''
     Kentsel dönüşüm sürecinin uzun soluklu bir dönüşüm süreci olduğunu anımsatan Oral, ''Bu gittikçe artan bir ivmeyle tüm ülke sathına yayılacaktır. Çalışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için her çevrenin yeterli ve doğru bilgiye sahip olması ve kentsel dönüşümü sahiplenmesi çok büyük önem arz ediyor'' diye konuştu.
    
     -''Kentsel dönüşüm yıkım değil yenilenme''-
    
     Panelde konuşan, Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil ise dünya kaynaklarının sonsuz olmadığına dikkati çekti.
     ''Kentsel dönüşüm bir yıkım faaliyeti olmaktan öte bir yenilenmedir'' diyen Pakdil, kentsel dönüşüm konusunda kurumların halkı bilgilendirmesinin önemine değindi. Türkiye'nin deprem risk taşıyan bölgede bulunduğunu anımsatan Pakdil, geçmişte riskli olarak görülmeyen alanların bugün risk olarak görüldüğünü ifade etti.
     AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç de, sanayileşmeyle birlikte köyden kente çok ciddi bir göç yaşandığını ifade ederek, kentsel dönüşümünün önemini belirtti.
     Vali Yardımcısı Erkan Bulgan ve Çevre ve Şehircilik İl Müdür Saim Ata'nın da konuşma yaptığı panelde, Riskli Alanlar Daire Başkanı Hikmet Haspolatlı, Riskli Yapılar Daire Başkanı Coşkun Sağır ve TOKİ Şube Müdürü Mustafa Bakır birer sunum yaptı.
     Panel, soru-cevap bölümüyle sona erdi.