Kayseri Melikgazi Belediye Başkan Memduh Büyükkılıç, daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir Melikgazi için üretilen ve hayata geçirilen geri dönüşüm projesinin çok başarılı sonuçlar verdiğini söyledi.

Ambalaj atığı toplama sistemi 54 mahallede kurularak Türkiye’deki en yaygın toplama ağlarından biri oluşturulduğu belirten Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, yaptığı açıklamada şu bilgilere yer verdi; “2004 yılı başında 300 ton olarak gerçekleşen ambalaj atığı toplama miktarı 2014 yılı sonunda artarak 7 bin 500 tona çıktı. Melikgazi Belediyesi; dünyadaki toplama oranlarına bakıldığında; yüzde 59 orana sahip İngiltere’nin hemen ardından gelirken, yüzde 55 Portekiz, yüzde 56 Estonya ve yüzde 52 Macaristan gibi ülkeleri de geride bıraktı. Melikgazi de işletme ve hanelerden 2010 yılında 20 ton atık yağ toplanırken 2014 yılında bu rakam yaklaşık 120 tona ulaştı. Melikgazi ilçesinden şimdiye kadar toplanan ambalaj atık miktarı ile elektrik tasarrufu, petrol tasarrufu, hammadde tasarrufu sağlandı. Toplanan bitkisel atık yağ miktarı ile 400 bin litre suyun kirlenmesi engellenmiş oldu.”

Yapılan çalışmaları değerlendiren Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, ambalaj atığı ve bitkisel atık yağ toplama oranlarındaki bu gelişmenin sevindirici olduğunu ve ilerleyen zamanlarda bu rakamların daha da artacağına inandığını kaydetti. Atıkların geri dönüşü ve değerlendirilme çalışması ve tesislerin Çevre ve Orman bakanlığınca örnek proje gösterildiğini ifade eden Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç gerçekleştirilen çalışma ile mahallelerde okullarda, iş yerlerinde, yapılan bilgilendirme toplantıları Melikgazi halkının duyarlılığı ile birleşince toplama rakamlarında büyük bir artış gösterdiğini sözlerine ekledi.