Bursa Nilüfer Belediyesi’nin her yıl Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kolza Biodizel işbirliğiyle yürüttüğü okullara yönelik bitkisel atık yağ toplama yarışmasında ödüller sahiplerini buldu. Nilüferli öğrenciler, bu yıl topladıkları yağlarla 11 milyar 310 milyon litre suyu kurtardı.

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yaptığı açıklamada 1 litre atık yağın 1 milyon litre suyu kirlettiğini hatırlatarak, “Nilüferli öğrenciler bu yıl topladıkları yağlarla 11 milyar 310 milyon litre suyu kurtardılar.” dedi.

5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde hem farkındalık oluşturmak, hem de çevre kirleticilerine dikkat çekmek için bir dizi etkinlik düzenleyen Nilüfer Belediyesi bu çerçevede, 2012 yılından bu yana her yıl gerçekleştirdiği okullar arası bitkisel atık yağ toplama yarışmasının ödül törenini de tamamladı.

Nilüfer Belediyesi Halk Evi'nde düzenlenen törene Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi’nin yanı sıra Kolza Biodizel Yakıt ve Petrol Ürünleri San.Tic. A.Ş. Marmara Bölge Sorumlusu Haydar Eroğlu, ödül kazanan okulların idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Dünya Çevre Günü’nde, şu an da bile kirlenmenin sürdüğünü belirten Başkan Mustafa Bozbey, “Bu kirlenmeyi aza indirmek, kirlenmenin önünde durmak, ya da kirlenmeye karşı direnmek insanoğlunun çok önemli bir görevidir. Bunu yiyecekten tutun da, kullandığımız araç ve eşyalara kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsayacak şekilde, tüketim alışkanlıklarımızın değişmesiyle yapmak mümkündür.” dedi.

Geçen yıl imzalanan Başkanlar Sözleşmesi’yle Nilüfer’de karbon salınım oranının 2020 yılına kadar yüzde 20 oranında azaltmayı taahhüt ettiklerini hatırlatan Bozbey, şu ifadeleri kullandı: “Bitkisel atık yağ toplama projesi ile okullarda 2012’de 2 bin 500, 2013’de 5 bin 200, 2014’te yaklaşık 9 bin 968 litre yağ toplandı. 1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletiyor. Sadece bununla kalmıyor, lavabolara atılan yağlar, kanalizasyonları tıkıyor, nehirlere, denizlere ulaşarak toplu balık ölümlerine dahi sebep oluyor. Gerçekten 1 litre dahi toplayabilme başarısını gösteren herkesi kutluyorum. Bu yıl okullarımız geçen yılın da üzerine çıkarak 11 bin 310 litre atık yağ toplayarak 11 milyar litre civarında suyun kirlenmesini önlemiştir. Atık yağların ekonomiye kazandırılması demek de çevre kirleticilerine karşı bir dirençtir.”

'Biz büyüdük ve kirlendi dünya' şarkısına atıfta bulunan Nilüfer İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Muharrem Tüfekçi de, çevre konusunda insanlarda giderek bir duyarlılık ve bilinç oluşmaya başladığının altını çizdi. Tüfekçi, insanların doğadan borç aldıkları güzellikleri sonraki kuşaklara firesiz, zedelenmeden bırakma yükümlülüğü olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından 1420 litreyle Devlet Okulları’nda birinci olan Çalı İlkokulu Ortaokulu ve İmam Hatip Ortaokulu başta olmak üzere diğeri okul ve öğrencilere çeşitli ödüller verildi. Nilüfer’de okulların yanı sıra, 637 site ve apartmanda, ayrıca 64 mahalle muhtarlığında bitkisel atık yağ bidonu bulunuyor.