Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi (ETTO) tarafından TÜBİTAK desteği ile geleneksel olarak düzenlenen ve bu yıl 7.'si gerçekleştirilen Proje Park organizasyonu Erciyes Üniversitesi Sabancı Kültür Sitesinde gerçekleştirildi.

Proje Park organizasyonları ile Türkiye genelindeki üniversiteler, araştırma kurumları ve özel sektörde üretilen bilgi ve teknolojinin; sanayiciler, sektör temsilcileri ve yatırımcılarla buluşması sağlanıyor. 400’den fazla Ar-Ge projesini yatırımcı ile buluşturan Proje Park, bu yıl kendi açısından bir ilki gerçekleştirerek 'Proje Park’15 Biyo-Med' adıyla sadece sağlık sektörüne odaklanarak; ilaç teknolojileri, tıbbi teknolojiler, genetik teknolojiler, biyoenformatik ve biyomedikal teknolojiler gibi tematik alanlarda üretime dönüştürülebilecek, olgunlaşmış, inovatif ve ticari değer taşıyan projeleri ulusal ve uluslararası sektör temsilcileri ve yatırımcılarla buluşturdu.

Proje Park15 Biyo-Med için Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen akademisyenler, sağlık sektöründe ki firmalar ve öğrenciler tarafından 127 proje başvurusu alındı. Bunların arasından sergilenmeye hak kazanan projeler www.projepark15.com web sitesinde yayınlanmaya başladı. Ardından ilk üçe giren finalistlere hediyeleri takdim edildi.

Projepark 15 Bio-Med Ar-Ge Proje Pazarında ödül alan proje sahipleri ve projeleri ise şu şekilde oldu;
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Çağrı Şakalar Anti Mullerian Hormon Reseptör 2 (AMHR2) proteininin ekstras projesi ile birincilik,
Gebze Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Durmuş, Fotodinamik Terapi ile Kanser Tedavisi için Yeni Çok Fonksiyonlu Fotosensitizerlerin Geliştirilmesi projesi ile ikincilik, Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Makine Eğitimi 4. sınıf öğrencisi Murat Eğri, Skolyoz Cerrahisi Kılavuz Sistemi ile üçüncülük ödülünü aldı.

Organizasyonda 'Türkiye'nin Yerli İlaç ve Tıbbi Cihaz Geliştirme Politikası ve Geleceği' başlıklı panel gerçekleştirildi. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal ve Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdulhakim Coşkun’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde; Erciyes Üniversitesi İyi Klinik Uygulama Merkezi (İKUM) Müdürü Prof. Dr. Aydın Erenmemişoğlu, Erciyes Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emin Yüksel, Türkiye İlaç Sanayi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Celayir ve Asset Medikal Tasarım Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Tüysüz panelist olarak katılırken, katılımcılarla yerli ilaç ve yerli tıbbi cihaz geliştirilmesi konusu üzerine paylaşımlarda bulunuldu.

35 milyon Euro tutarındaki bir fonla fikri mülkiyet içeren patentli teknolojik girişimlere yatırım yapmak üzere; araştırma merkezlerinden, üniversite kampüslerinden ve teknoparklardan çıkacak yenilikçi girişimlere ulaşmayı hedefleyen DCP (Diffusion Capital Partners) yetkilisi Alper Karagöz ise yatırım alanları hakkında katılımcıları bilgilendi.

Türk Radyoloji Derneği, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Türkiye İlaç Sanayi Derneği ve Türkiye Çocuk Radyoloji Derneği tarafından desteklen organizasyona gerek proje sergileme, gerekse ziyaretçi olarak Türkiye genelinde yoğun ilgi gösterildi. Katılımcılar Erciyes Üniversitesi bünyesinde kurulan GENKÖK-Genom ve Kök Hücre Merkezi ve ERNAM-Nanoteknoloji Araştırma Merkezi, Aşı Merkezi’ni ziyaret ederek faaliyetleri hakkında bilgi edindi.