Başbakan Ahmet Davutoğlu ‘Evvel refîk bade'l-tarîk’ demişler; evvelâ yol arkadaşı, sonra yol. İnsanın yola çıkabileceği 'sağlam dostlar'ı olmalı dedi ve veda etti 
 
Başbakan Davutoğlu, "Yoldan önce yol arkadaşı sözü vardır. Ben yola çıktığım arkadaşlarımın benimle olmalarını isterim. Olmadıklarında da bana söylemelerini isterim. Son MKYK'da yaşananlar çok önem arz etmiyor. İlk imzayı ben attım. Ancak takip edilen yöntemi refik olarak düşünmedim. Bu anlamda yaptığım istişareler neticesinde AK Parti’nin birliği için refik değişmesindense genel başkanın değişmesinin daha doğru olacağını düşündüm. Bu şartlar altında aday olmayı düşünmüyorum" dedi.
 
İşte Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları:
 
Aziz milletim Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ve  AK Parti Genel Başkanı olarak hepinizi saygıyla selamlıyorum. 
 
Biliyorsunuz 28 Ağustos'ta bu kutsal emaneti kurucu liderimiz Recep Tayyp Erdoğan'dan devraldım. Bugüne kadar canl başla çalıştığımı düşünüyorum.Buna en yakın şahit milletimizdir. Bu dönemde yaşadıklarımız tarihin ve milletin huzurunda gerçekleşti
 
Yaklaşık 20 aylık süreç 3 döneme ayrılabilir. Genel başkanlığım dönemimde tek bir istifa yaşanmamış, tek bir kardeşimiz kopmamıştır.Partimizin omurgasından en ufak bir eksilme olmamıştır. Bu konuda bana katkıda bulunan arkadaşlara teşekkürü bir borç biliyorum.
 
En büyük hedefim AK Parti'nin birliği ve beraberliği oldu.
 
Başbakanlık dönemimde hiçbir yatırım yarım kalmamıştır. Yatırım takviminde aksama olamdı.
 
MİLLETİMİZİ BİR SANİYE BİLE HÜKÜMETİSZ BIRAKMADIK
 
7 Haziran akşamı partide herkeste bir hüzün vardı. O akşam herkese şunu söyledim 'başınızı dik tutun. Bugün AK Parti'nin yeniden Bismillah diyececği gündür' dedim. Başımızı dik tuttuk.   Biz bu ülkeyi bir saniye bile hükümetsiz bırakmayız dedik, hamdolsun bırakmadık, karşınızdayım. Hükümetsiz 1 saniye bile bırakmadık milletimizi. 7 Haziran sonrasında puslu havayı seven bütün çakallar ortaya çıkmıştı
 
Tüm tahrikelere rağmen 1 Kasım'a suhuletle gittik. Madem ki milletimiz bize güvendi vaatlerimizi 4 yıla yaymayacağız 3 ay içinde vaadleri gerçekleştirmiş olmanın huzurunu yaşıyorum. Seçim meydanlarında verdiğim hiçbir söz yarım kalmış değil. İnşallah bir gün hayata geçecek olan, sivil bir anayasa için çalışamalara da başladık. Uzlaşma komisyonu kurduk. Bizzat ebnim riyasete ttiğim sivil bir anayasa için zemin oluşturduk.
 
Terörle mücadele kapsamında bir çok ilçede operasyon başlattık. Hamd olsun başarıyla yürütüldü, yürütülüyor.
 
Devletimizin bekası için şehit düşen bütün şehitlerimize rahmet, bütün gazilerimize uzun ömürler diliyorum.
 
EKONOMİK SPEKÜLASYON YAPMAMANIZ İÇİN UYARIYORUM
 
Kimseyi ekonomik spekülasyon yapmaması için uyarıyorum. Kimse ekonominin iç dengeleriyle oynamaya kalkmasın. Hiç kimde şüphe de etmesin. Güven ve istikrar devam edecek.
 
O gün Cumhurbaşkanımız ben emanetçi bir Başbakan'ı istemiyorum demişti ben emaneti aldım ama hakkını vermek için de gece gündüz çalıştım. Herhangi bir atamada şahsi bir müdahalem olmamıştır. 
 
Tüzüğümüzün 76. maddesinin verdiği yetkiye göre, 22 Mayıs'ta partimizin olağanüstü kongresine gitme kararı aldım. 
 
Haklı olarak sizlerin ve vatandaşlarımızın zihninde şöyle bir sual vardır, cevaplamak da benim boynumun borcu: Bütün bu tabloya, seçimleri kaybeden muhalefet liderleri koltuklarını korurken neden siz 6 ay önceki seçimde yüzde 49,5 oy almışken önümüzdeki kongrede aday olmamayı düşünüyorsunuz. Şu anki anketlerde de bu oran yüzde 52. Herhangi bir başarısızlık duygusu ya da pişmanlık duygusundan değil. Yaptığım görevi hakkıyla yaptım. Neden böyle bir karar aldım? Hayat insana birçok şey öğretiyor, akademik hayattan bugüne hiçbir zaman mevki makam talep etmedim, peşinde koşmadım. Başbakan başdanışmanı, büyükelçilik önemli onurlu görevlerdi. Hiçbirisini talep etmedim, lobi yapmadım. Bugün de böyle bir talebim olmadı. Genel kongre üyelerimize teşekkür ederim. Mutabakatla genel başkan seçildim. Mutabakatın olmadığ ıyerde de genel başkan olmak istemem. Benim için en güçlü insan yaptığından emin olan insandır.
 
YOLA ÇIKTIĞIM ARKADAŞLARIMIN BENİMLE OLMASINI İSTERDİM
 
İnanmadığım hiçbir şeyi savunmadım, inandığım hiçbir şeyden de geri adım atmadım.  Kimseyle pazarlık yapmadım. Mevki makam vizyonu içinde olmadım. Eskilerin güzel bir sözü vardır: 'yol değil, yol arkadaşı'. Ben yola çıktığım arkadaşların benimle olmalarını isterim. Benimle olmadıklarında da söylemelerini tercih ederim. MYK'da yaşananları değerlendirdiğimde takip edilen yöntemi refik olma özelliğiyle bağdaştıramadım. Refik önemliyse hepmizin bir muhasebe yapması lazımdı. Refiklerimin de benim de. Cumhurbaşkanımız da dahil yaptığım istişareler neticesinde AK Parti'nin birliğinin beraberliğinin devamı için refik değişmesindense genel başkan değişmesi benim için daha doğruydu. Önümüzdeki kongrede bu nedenle genel başkan adayı olmayı düşünmüyorum. Hiçbir şekilde tartışma konus uyapılmamalı. Çünkü AK Parti'nin kaderi artık partinin değil, Türkiye'nin kaderidir.81 vilayete gittim. Adımımı atmadığım vilayetimiz kalmadı. Bu yaptığımız hizmetlerin kısa bir özeti. Partimiz yeni bir dönemin eşiğindedir. 
22 Mayıs 2016 tarihinde olağanüstü kongre kararı aldık. Bizim dönemlerimiz başarı dönemleridir. Tarafımca atılmış bir pişmanlık söz konusu değildir. Neden bu kararı aldım. Benim prensiplerim var. Hiçbir zaman makam ve mevki talep etmedim.  
 
Mutabakatın olmadığı yerde aday olmayı düşünmem. Yol arkadaşlarımın benimle olmasını, olmadıklarında da bunu söylemelerini isterim
 
Bütün arkadaşlarımızla bütün dostlarımızla yaptğım görüşmeler dahilinde bir genel başkanın değişmesinin doğru olduğuna karar verdim. Partimiz kongreyi birlik ve beraberlik içinde yapmalı.
 
CUMHURBAŞKANI'NIN ONURU BENİM ONURUMDUR
 
Cumhurbaşkanı ile ilişkimizde spekülasyona izin vermem. Kimse benim ağzımdan Cumhurbaşkanı aleyhine tek bir laf duymadı, duymayacak. Onun ailesi benim ailemdir. Onun onuru benim onurumdur.  Kimse yine fitne kapılarını açmaya çalışmasın.
 
Başdanışman ve büyükelçilik görevini yürütürken, doğrudan siyasete girme kararını 2007'de başbakan olarak  sayın cumhurbaşkanımız teklif etmişti, siyasete girme kararını AK Parti'nin kapatılma davası açıldığı gün verdim. Bir beyanda bulundum, istikrara açılmış bir savaştır dedim. Türkiye'de içeriden ve dışarıdan bir sürü hain çete faaliyet halindeyken bu olağanüstü hallerde AK Parti neferi olarak yürüteceğim çalışmayı devam ettireceğim. Dün de bugün de aramızdaki ilişki nezih bir ilişkidir.
 
Evet aday olmayacağım, ama AK Parti'nin neferi olarak sonuna kadar siyasi hayatıma devam edeceğim.
 
İkinci koruyacağım hukuk partinin hukukudur. Kim ki partimizde gedik açmaya çalışırsa karşısında ben dururum. Bu süreçte kimsenin şu veya bu sebeple partimizden ayrılmasını istemiyorum.
Teşkilatlarımıza minnet borçluyum. Şimdi birlik vaktidir. Daha öncekilerden büyük bir aşkla daha çok sarılmalılar. AK Parti kadrolarına diyorum ki: Bugüne kadar önünüzdeydim, bundan sonra içinizdeyim