Malatya’da İnönü Üniversitesi'nde gerçekleştirilen TÜBİTAK 46. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Sergisi düzenlenen ödül töreni ile sona erdi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan törene Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Özdemir, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve öğrenci ailesi katıldı. Törende ilk olarak İnönü Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğrencileri Türk Halk Müziği dinletisi gerçekleştirildi. Tören, proje etkinliği ile ilgili görsellerin yer aldığı sinevizyon gösterisi ile devam etti.

Vali Yardımcısı Abdulkadir Duran, “Bugün bütün dünyada tanınan ve rağbet gören firmaların büyük çoğunluğu sizler gibi genç insanlar tarafından kurulmuştur. Bu durum gösteriyor ki, kendilerine imkân sunulduğu zaman gençler, yaşlarından çok daha büyük işler başarabiliyor. Burada bulunmanıza sebep olan projeleriniz ve gelecekteki çalışmalarınızla sizlerin de ülkemizin dev atılımlar yapmasına vesile olacağınıza yürekten inanıyorum.” dedi.

Bilim üretmenin bir kültür olduğunu vurgulayan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “Ülkemizde öğrenim gören ilköğretim ve ortaöğretim öğrencisi sayısı yaklaşık olarak 17 milyondur. Türkiye genelindeki proje yarışmasına başvuran öğrenci sayısı ise öyle zannediyorum ki 2 bin kadardır. Sizler işte bu 2 bin öğrenci arasına girmiş bulunmaktasınız. Bunun azımsanamayacak bir başarı olduğunu bilmelisiniz. Onun için hepinizi tebrik ediyorum. Bilim yapmak ve üretmek bir kültürdür, bir anlayıştır. Bunların günü kurtarma ile kazanılması mümkün değildir. İleriye dönük, ülkenin geleceğine dönük politikalarla ancak o işler başarılabilir. İşte üniversiteler, TÜBİTAK ve bilim insanları bu yönde çaba sarf ederek, ülkemizin geleceğini aydınlatma ve kazanma noktasında gayret etmektedirler. Bu ülke eğer bilim toplumu olacaksa, gelecekte ileri teknolojiler üretecekse, birçok alanda dışa bağımlılıktan kurtulacaksa toplumumuzdaki tüm kesimlerin kolektif hareket ederek bu kültürü yayması ve desteklemesi gerekmektedir. Bu gelişmenin ülkemizin bilim ve teknoloji üretmesinde oldukça önemli olduğunu belirterek başarınızın devamını diliyorum.” dedi.

TÜBİTAK Bölge Koordinatörü ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, “Ortaöğretime devam etmekte olan öğrencileri temel ve sosyal bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve bilimsel gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla TUBİTAK-Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığınca bilgisayar, biyoloji, coğrafya, fizik kimya, matematik, psikoloji, sosyoloji, tarih ve Türk dili ve edebiyatı dallarında ortaöğretim öğrencileri arasında araştırma projesi yarışması düzenlenmiş olup 3 gün süre ile bölge sergisi devam etmiştir. Toplamda 603 proje başvurusundan 100 proje Malatya bölge sergisine davet edilmiştir. Sergimizi Malatya ve bölge illerinden yaklaşık olarak 10 bin kişi ziyaret etmiştir. Sergilenen 100 proje arasından 13 proje Ankara’da düzenlenecek final yarışmasına katılacaktır. Bu başarının önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini ümit ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması Malatya sergisinde başarılı olan ve Ankara finallerinde yarışmaya hak kazanan 13 proje sahibi öğrenci ve danışman öğretmenlere ödülleri verildi.