Adıyaman Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesinin ile birlikte yürüttüğü 'İkiz Çift Yıldızların Asas Sayımı' başlıklı 1001 projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) 'Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı' kapsamında kabul edildi.

Projeye Akdeniz Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Barış yürütürken,Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Sonbaş araştırmacı olarak katılacak.

Proje Kapsamında yapılacak Fotometrik gözlemler için TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde (TUG) bulunan 100-cm çaplı aynalı teleskop, Adıyaman Üniversitesi Merkezi Araştırma Laboratuarı Gözlemevi’ndeki 60-cm çaplı aynalı teleskop (ADYU60) ve Uzay Bilimleri ve Teknolojileri Bölümü’ndeki teleskoplar kullanılacağını belirtildi.

Proje ile ilgili konuşan Adıyaman Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eda Sonbaş şöyle konuştu; “Projede ASAS kataloğu taranarak belirlenecek ikiz çift yıldızlar ülkemizdeki farklı gözlem olanakları kullanılarak fotometrik ve tayfsal olarak gözlenecektir. Fotometrik gözlemler bize sistemin tayf türü hakkında bilgi verirken, tayfsal gözlemler hem tayf türü hem de bileşenlerin tayf çizgilerinin daha ayrıntılı incelenmesini sağlayacaktır. Proje sonunda tüm gözlenen sistemler için temel yıldız parametreleri, yaş ve uzaklık gibi parametreler de literatüre kazandırılacaktır.” dedi.