ERÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçak Elektrik Elektronik Bölümü öğrencisi Ahmet Furkan Özün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 10 öğrenci arkadaşıyla birlikte yaklaşık 6 ay süren çalışma sonucu "Kelebek" adını verdikleri mini insansız hava aracı geliştirdiklerini söyledi.

Askeri alanda kullanılan çok fazla insansız hava aracı olmasına rağmen sivil alanda insansız hava araçlarının kullanımının çok az olduğunu belirten Özün, şunları kaydetti:

"Geliştirdiğimiz insansız hava aracının içerisinde 45 santimetreye 15 santimetre büyüklükte kargo alanı var. Bu alanda 1,5 kilograma kadar her türlü yükü taşıyabiliyoruz. Aracımız hem kumandayla hem de kumandasız çalışıyor. Müdahale etmemiz gerektiği zaman kumandayla aracı yönlendirebiliyoruz. Yarım saat havada kalabilme özelliği bulunan hava aracımızla 5 kilometrelik alanda görüntü alabiliyoruz. Ayrıca şiddetli rüzgarlı havalarda da sorunsuz uçuş kabiliyeti var."

Bu özellikleriyle aracın arama kurtarma çalışmalarında aktif olarak kullanılabileceğini ifade eden Özün, herhangi bir yerde mahsur kalan kişinin yerinin tespit edilebilmesi ve kargo bölümü özelliğiyle kişiye ekmek, suyun yanı sıra ilk yardım malzemelerinin de ulaştırılabileceğini vurguladı.

Özün, aracın termal kamera takılarak gece de arama ve kurtarma çalışmalarında aktif olarak kullanılabileceğini ifade etti.

- Trafik denetimlerinde kullanılabilecek

ERÜ Sivil Havacılık Yüksekokulu Uçak Elektrik Elektronik Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Murat Onay da Amerika'da katıldıkları tasarım yarışmasında teknik alanda 6'ncı olduklarını söyledi.

Aracın keşif, gözetleme, arama kurtarma, spor müsabakaları, havadan görüntüleme, fotoğraflama gibi birçok alanda kullanılabileceğini ifade eden Onay, aracın dikey iniş kalkış yapabilme ve havada asılı kalabilme özelliğinin de bulunduğunu söyledi.

Karayollarının havadan kontrolü konusunda, Karayolları 6'ncı Bölge Müdürlüğü ile iletişim halinde olduklarını belirten Onay, hava aracının ilerleyen zamanlarda trafik denetimlerinde de aktif olarak kullanılabileceğini, sürücülerin havadan takip edilebileceğini söyledi.