Bingöl’de düzenlenen en güzel buzağı yarışması, birbirinden renkli görüntülere sahne oldu. 30 buzağının yarıştığı etkinlikte, birinci olan buzağı sahibine tam, ikinciye yarım, üçüncüye ise çeyrek altın hediye edildi.
Bingöl İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanlığı işbirliğiyle, “En Güzel Buzağı” yarışması düzelendi. Tarım İl Müdürlüğü’ne ait kampüste yapılan etkinlikte konuşan Bingöl Valisi Yavuz Selim Köşger, Bingöl’ün hayvancılık potansiyeline dikkat çekerek, besicilerin çiftlik hayvancılığından, endüstriyel besiciliğe geçiş yapması gerektiğini belirtti. Köşger, “Bugün burada en güzel buzağıyı seçeceğiz ve inşallah hayırlı olur. Bingöl’ün tarım alanları çok sınırlıdır. Ancak, geçmişten beri bu ilin geleneksel üretim tarzı hayvancılıktır. Artık çiftlik hayvancılığından çıkıp, endüstriyel besiciliğe geçiş yapmamız lazım. Daha kaliteli, daha verimi yüksek ırklar yetiştirmemiz lazım” dedi.
Buzağı yarışmasının Fırat Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırlandığını ifade eden İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, amaçlarının verimliliği ve kaliteyi artırmak olduğunu söyledi. Bingöl’de hayvancılığın daha da artırılması için bir takım faaliyetler yürüttüklerini belirten Yıldırım, “Amacımız hayvancılık konusunda farkındalık yaratmak, vatandaşı hayvancılığa teşvik etmek ve verimi artırmaktır. 2016 yılında düzenlenen ‘En Güzel Buzağı’ yarışmasına 30 kişi katıldı. Bu sayı inşallah ileriki süreçte daha artacaktır” diye konuştu.
Simental ırkı hayvanlarının bölge şartlarına uygun olduğu söyleyen Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç ise, besicilerin Simental ırkı hayvanları tercih etmesini istedi. Hayvancılığın gelişmesinin Bingöl için büyük bir önem arz ettiğini söyleyen Koç, yarışmasının besicileri hayvancılığa teşvik etmek amacıyla düzenlendiğini ifade etti.
BUZAĞILAR YARIŞTI
Yapılan konuşmaların ardından “En Güzel Buzağı” yarışmasına geçildi. Jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirmede, Mehmet Kazım Gündüze’e ait 3 aylık buzağı birinci seçildi. Yavuz Sönmez’e ait 12 numaralı buzağı ikinci, Şerafettin Kaya’ya ait 34 numaralı buzağı ise üçüncü oldu. Birinci olan buzağı sahibine tam, ikinciye yarım ve üçüncüye ise çeyrek altın hediye edildi.