Sigara içme yaşının 12’lere kadar gerilediğini belirten Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şube Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, nikotin maddesinin bağımlılık etkeni olduğunu söyledi.

Bingöl Üniversitesi ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şubesi tarafından Yeşilay haftası nedeniyle “En Etkin Sigara Bıraktırma Yöntemi’ konferansı düzenlendi.

Sigaranın insan sağlığı üzerindeki etkileri hakkında bilgi veren Türkiye Yeşilay Cemiyeti Bingöl Şube Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, sigarada bulunan nikotinin 1 miligramının bir insanı öldürmeye veya felç etmeye yetebileceğini ifade etti.

Akciğer kanserinin yüzde 95’nin sigara kaynaklı olduğuna dikkat çeken Yurt, "Sigara içme yaşı 12’lere kadar düştü. Sigara içme yaşını yüzde 56 ile 12 yaş, yüzde 18 ile 13 yaş ve yüzde 21 ile 14 yaş aralığı oluşturmaktadır. Erken yaşlarda başlanan sigaranın en büyük nedenleri, sosyal çevre, arkadaş etkisi, sigaranın kolay ulaşılabilirliği, rol modellerin sigara içici oluşu, görsel basın ve filmlerdir" dedi.

Sigarayı bırakmada en etkili yöntemin aniden bırakma yöntemi olduğunu vurgulayan Yurt, “Çünkü sigarayı aniden bırakanların başarı oranı yüzde 80 iken, bu oranın azaltarak bırakanlarda sadece yüzde 6’dır. Hangi nedenle başlanırsa başlansın, sigara, hiçbir sorunu çözmez” diye konuştu.