Bingöl Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan, Zazaların demokratik haklarını içeren dosyayı, Başbakan Binali Yıldırım’a verdiklerini söyledi.

Zazaların demokratik talepleri ve Zaza diliyle ilgili beklentilerin yer aldığı dosyayı AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım’a sunduklarını belirten Dernek Başkanı İbrahim Bukan, “Ülkemizde bulunan dil, kültür ve inançların anayasal güvenceye alınmasını talep ettik. Zaza dilinin üzerindeki vesayetin kaldırılması, dil kültür ve inançların siyasete alet edilmemesi, buna benzer suistimallerin önüne geçilmesini istedik. Zaza diline anayasal güvence istedik. Zaza dilinin ilkokuldan başlayarak akademik alanlara kadar okutulması hususlarının önünün açılmasını istiyoruz," dedi.

24 saat Zazaca yayın yapan bir TV ile radyo kanalı açılmasının taleplerinin arasında yer aldığını kaydeden Bukan,"Üniversitelerde Zazaca bölümlerinden mezun olanlara istihdam sağlanması, Zaza coğrafyasında kamu kurum ve kuruluşlarında Zazaca bilen personelin istihdam edilmesi, halk eğitim bünyesinde Zazaca kursların açılması, Zaza dil kültürüne ilişkin çalışmalar yapan dernek ve şahsiyetlere pozitif ayrımcılık yapılması ve destek verilmesini istedik. Birlikte ve kardeşçe bir yaşamın gereği olan en temel insani yaşam hakkı ve yaratılıştan insanın sahip olduğu değerlerinin yaşaması, yaşatılması en demokratik insani hak olan benzer hak taleplerini dile getirdik” diye konuştu.