Abdülhamid Han cami, Osmanlı Devleti 34. Padişahı II. Abdülhamid Han’a ithafen inşa edilen bir yapıdır. 20.000 kişi kapasiteli bu dev yapı Türkiye’nin en büyük ilk beş camisinden biridir. Şehre hâkim bir tepede duruşu, ihtişamı ve mimari özellikleri kentin her bölgesinden kolaylıkla görülebilmektedir.

Son dönemlerde ise Abdülhamid Han camisinin çevresinde yükselen yapılar cami siluetini özellikle doğu ve güneydoğudan bakıldığında tamamen bozmuştur. Bu yapılara birileri dur demeyecek mi? Bu durum karşısında yetkililerin düşünceleri gerçekten merak konusu. Oysaki Abdülhamid Han cami kentimiz için sadece bir cami değildir. Bu dev yapı, kentimizi kuşbakışı gören, kente gelen misafirlere adeta şehrimize hoş geldin karşılaması yapan, özellikle de inanç turizmi için çok önemli bir yapı ve simgedir..

Şehrimizin geçmişine bakıldığında, eskiden beri Müslümanların yaşadığı, dini çeşitliliğin çok olmadığı bir şehir olarak adlandırılabilir. Örneğin bir İstanbul gibi Mardin gibi farklı dinlerin dini yapılarının çeşitliliği biz de bulunmamaktadır. Örneğin kentimizde bir kilise veya başka bir dinin mimari yapısı olsa, onları da gezebilme şansımız olsa çok daha güzel olabilirdi..

Ama şu gün elimizde Abdülhamid Han cami gibi dev bir eser bulunmaktadır.

Yetkililerden aldığımız bilgiler doğrultusunda camimize yurt içi ve yurt dışı pek çok turistik seyahatin yapıldığı bilgisini aldık ve bunların birkaçına da şahit olduk. Bu durum karşısında şahsım adına çok büyük bir mutluluk yaşadığımı da özellikle belirtmek isterim. Ayrıca bu dev eser şehrimiz vatandaşları için de çeşitli programlar düzenlemekteymiş. Siz değerli Kahramanmaraşlı hemşerilerimin bu programlara katılmasını , bu benzeri zor bulunan yapının havasını sadece mübarek gün ve gecelerde değil de, bu güzel programlarla da solumasını kesinlikle tavsiye ederim.

Kahramanmaraşlı vatandaşlara bu caminin yapımının ne kadar meşakkatli ve uzun süreli olduğunu anlatmamıza lüzum yoktur. Bu dev eser için belki de her bir vatandaşımızın ( özellikle de cuma namazı çıkışlarında toplanan yardımları baz aldığımızda) katkısının olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Biz Kahramanmaraşlı vatandaşlar olarak böyle bir esere sahip olduğumuz için çok şanslı ve gururluyuz.

Bu dev eserde başta şahsım olmak üzere tüm vatandaşların çok daha güzel vakitler geçirmesi, bu yapıya tüm vatandaşların çok daha fazla sahip çıkması dileğiyle...

Bu görkemli eserin Kahraman şehrimize kazandırılmasında emeği geçen vatandaşından yetkilisine herkese sonsuz teşekkürlerimi iletiyor, şehrimize bu tarz bir ikinci eserin adımlarının atılmasını temenni ediyorum.

Kalın sağlıcakla.