Bitlis’in Ahlat İlçe Belediye Başkanlığı tarafından Ahıskalı Türkler için iftar çadırı kuruldu.
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı Abdulalim Mümtaz Çoban, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Ahmet Zafer Bayram ve daire amirleri Ahıskalı Türklerle birlikte iftar yaptı.
Yapılan iftarda gazetecilere açıklamada bulunan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, "Bilindiği üzere Bakanlar Kurulu kararıyla Erzincan’ın Üzümlü ilçesine hem de Bitlis’in Ahlat ilçesine, Ukrayna’nın savaş bölgesinde yaşayan toplam 677 Ahıska Türkü’nün yerleştirilmesi kararı alınmıştı. 02 Haziran günü ilçemize ait kısmı olan 72 aileyi yerleştirdik. Tabi akabinde mübarek günler var. Ramazan Ayına başladık. Tabi bizler için sıradan olan günler Ahıska’dan Müslüman toprağına ilk defa gelen Türk aileler için farkılı ve olağanüstü günlerdir. Burada ilk defa ezan sesleriyle Ramazan’ın haleti ruhiyesini, havasını daha yakından hissettiler. Bizde onların bu heyecanına ortak olmak istedik. Bugün Ramazan ayının ikinci günü belediyemizde sağolsun iftar çadırını kurdu. Ailelere sıcak yemek çıkacak. Ramazan’ın bu ilk günlerinin heyecanlarına ortak olmak istedik. Çok neşeli, güzel ve duygulu dakikalar geçirdik. Orada ki hatıralarını, bilhassa ihtiyarların 70 yaş üzerinde ki insanların ilk sürgün günlerinden, 72 yıl öncesinden bugüne kadar ki serüvenlerini, başlarından geçen olayları hep beraber dinliyoruz. Bir tarihe de tanıklık etmiş oluyoruz. Ramazan’ın şerifin hayırlı, uğurlu ve bereketli olmasını temenni ediyorum" dedi.
Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ise, "Belediyeciliğin sosyal faaliyetleri çerçevesinde yapmış olduğumuz hizmetlerden birinde hep beraber bulunuyoruz. Bu şehrin muhtelif yerlerinde Ahlat Belediyesi olarak yaklaşık günde 500 vatandaşımızın iftarını karşılama adına da yapmış olduğumuz faaliyet var. 200 kişilik bir iftar çadırımızı da buraya kurduk. Ama bu çok anlamlı, çok daha özel bir durum içeriyor. Bu kardeşlerimiz yaklaşık 72 yıl kendi yurtlarından sürgünle vatanlarından uzak kalmışlar. Vatansız kalmışlar. Bugünde Allah’a hamd olsun vatanlarına yeniden aidiyet etme şansını yakaladılar. Bu vesileyle de emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan beyefendiye, başbakanımız, milletvekilimiz, valimiz, kaymakamımız hepimiz el birliğiyle ilçemize yerleşmelerine imkan tanımış olduk. Netice itibariyle Ahıska Türkleri 1940-1944 yılları arasında sürgün yaşarken Sovyetler Almanlarla biz müttefikiz gibi algılamışlar. Almanlar birinci cihan harbinde bizlerle müttefiktiler, ikinci cihan harbinde de bunlar Türklerle müttefik olur diye Ahıskalı Türklere Almanlar yüzünden zulüm etmişler. Bugünde dikkat ederseniz sözde müttefikliğini kabullendiğimiz Alman toplumu en büyük yanlışı ve hatayı parlamentosunda işliyor. Yani Ensar vazifesini sadece Türkler için değil, Araplara veya farklı milletlerin tamamına kucak açan bir kültüre, ülkesinde Ensar vazifesi gören bir medeniyeti sergileyen topluma siz soykırım yaptınız gibi ahlaksız bir ifadeyle karşılık vermeye çalışıyorlar. Biz diyoruz ki bu bizim medeniyetimizde yok. Böyle bir literatürümüz yok. Ama sizin medeniyetiniz de var. Siz bunu Dünyanın muhtelif yerlerinde hatta Almanya’da uyguladınız. Onun içinde buradan tekrar iftar programını da vesile bilerek Almanların bu anlamsız, cahil veya akla uzak yaklaşımlarını nefretle kınıyoruz. Ramazan ayımız mübarek olsun. Tüm Ahıskalı kardeşlerimiz ise tekrar vatanınıza yani öz yurdunuza hoş geldiniz" dedi.
Ahıska Türkü Muhammed İlyasoğlu ise, "Bizi burada çok güzel karşıladılar. Allah Razı olsun. Biz buraya geldik. Bu yemekleri, çadırları bizim için hazırladırlar. Bizleri buraya getirdiği için başta Cumhurbaşkanımız Erdoğan olmak üzere Başbakanımıza ve tüm yetkililere teşekkür ederiz. Çünkü Ahıskalılara çok yardım ettiler. Tüm Türk halkına teşekkürlerimizi bildiriyorum. Allah onlardan razı olsun. Şehitlerimize de Allah rahmet etsin. Ukrayna ve Kırım’da olduk ama şehitlerimize çok ağlamışız. Allah selametlik versin. Ülkemizi kötülüklerden korusun" dedi.
İftar programı yapılan duaların ardından sona erdi.