Bitlis’in Ahlat ilçesine yerleştirilen Ahıska Türkleri ile Kızılay Ahlat Şubesi tarafından Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) başarısız darbe girişimi sırasında şehit olanlar için mevlit okutuldu.
TOKİ Camisi’nde bir araya gelen Ahıska Türkü ve Kızılay Ahlat Şubesi yetkilileri, şehitler için mevlit ve dua programına katıldı. Okunan mevlit ve duaların ardından Ahıska Türklerinden Muhammed İlyasoğlu gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bugün toplanmamızın nedeni ülkede yaşanan faciadır. Allah bir daha böyle bir şey göstermesin. Biz buraya toplandık. Şehitlerimizin ruhlarına Kur’an-ı Kerim okundu. İlahiler okundu. Allah onların yattığı kabirleri Kur’an nuru ile nurlandırsın. Ailelerine Allah sabır versin. Hastanede yatanlara Allah şifa versin. Burada şehitlere dualar okundu. Ancak hainlere lanet okundu. Bu millet onlara inandı omuzlarındaki ay yıldıza onlar hainlik ettiler. Vatanına, milletine, toprağına, namusuna, bayrağına hainlik ettiler. Ama Allah’ın birliğine şükürler olsun, dualarımızla bu faciadan kurtulduk. Ancak şehitlerimiz oldu. Allah onların yattığı yerleri Kur’an nuru ile nurlandırsın. Analarına, babalarına Allah sabır versin. Allah başka facialar göstermesin. Hainler ikiyüzlüler yüze çıktı. Allah onlara fırsat vermedi. Allah onlara fırsat vermesin. Onlar toprağından da oldu, bayrağından da oldu. Milletinden de oldu. Evinden oğul uşağından da oldu. Biz onlara lanet okuyoruz" dedi.
Ahıska Türkleri temsilcisi Mansur Baytaroğlu ise, "Şehitlerimizin ruhlarına mevlit okutturduk. 15 Temmuz’da bu işe kalkışanlara Allah ceza versin. Biz 72 yıl vatansız yaşadık. Vatansız olmak nedir biliyoruz. Vatan önemli bir şey. Anavatan bayrağını yıkanları Allah öyle güne koysun ki, hiç vatanları olmasın. O günleri nasip etmesin. Çünkü biz vatansızlık nedir iyi biliyoruz. Cumhurbaşkanımızdan Allah razı olsun. Bütün başkanlardan Allah razı olsun. Vatanımıza sahip çıktılar. Vatanımız adına şükürler olsun. Şehitlerimize Allah rahmet etsin. Analarına babalarına Allah büyük sabırlar versin. Burası bizim vatanımız. Bu işler olunca bizim de içimiz yandı. Çünkü vatansızlık kötü bir şey. Biz vatan sahibi olabilmek için yıllarca bekledik. Sonuçta vatanımıza geldik. Kalkışmada biz de kendimizi kötü hissettik. Çünkü o gün kötü bir gündü. İçimiz kan ağladı. Allah’a şükürler olsun o günler geçti. Allah büyüklerimize can sağlığı versin" diye konuştu.
Kızılay Ahlat Şube Bakanı Necat Demirden ise, "Kızılay olarak 15 Temmuz demokrasi şehitleri anısına Ahıska Türkleri ile birlikte burada bir mevlit okuttuk. Allah onlardan razı olsun. Onlar vatansızlığın ne olduğunu iyi bildikleri için çok duyarlılık gösteriyorlar. Biz vatandaşlarla birlikte sokaklarda, meydanlarda beraber olduk. Bugün de buradayız. Allah şehitlerimizi cennetine alsın. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz. Allah birlik beraberlik içinde ülkemizde yaşamayı nasip etsin" ifadelerini kullandı.