Bitlis’in Ahlat ilçesinde Nur Cemaati, Nur Talebeleri, Ahlat Nur İlim Eğitim ve Kültür Vakfı ile Van İlim ve Kültür Vakfı’nın katkılarıyla inşa edilen Bediüzzaman Said Nursi Külliyesi’nin açılışı gerçekleştirildi.
Düzenlenen açılış törenine Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, bazı kurum amirleri, kanaat önderleri, ülkenin dört bir tarafından ve bölgeden gelen Nur Cemaati üyeleri, talebeleri ve vatandaşlar katıldı. Burada bir konuşma yapan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, açılışı gerçekleşen külliyenin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Tekbıyıkoğlu, “Biliyorsunuz ülkemiz olağanüstü bir dönemden geçiyor. Yaklaşık 9 gün önce hayat olağan akışındayken milletin parasıyla maaşını alanlar; milletin tankıyla, milletin uçağıyla, milletin helikopteriyle milletin üzerine ateş ettiler. Ülkemiz çok isyanlar gördü. Biz bin yıldan beri bu toprakların üzerindeyiz. Bu toprakların üzerinde olmamızın ilk adresi Ahlat’tır. Aramızda misafirler var bu bilgiyi de vereyim, muhakkak Ahlat’ı da gezsinler. Ahlat bizim medeniyetimizin başlangıç adresidir. Bizim hikayemizin başladığı yerdir. Türk kültürüne ait ilk örnekleri Ahlat’ta görebilirsiniz. Bizim burayı yurt edinmemizden bu yana yüzlerce isyan gördü bu topraklar. Ama böyle bir isyan, böyle bir tecavüz görmedi. Allah bunlara sebep olanları kahretsin. Şimdi iki okul ortaya çıktı. Bunlardan bir tanesi buranında tabi olduğu ve aynı zamanda hemşehrimiz olan Said Nursi hazretlerinin okulu. Said Nursi’nin hayat hikayesine baktığımız zaman, her zaman bir aksiyon adamı olmuş, her zaman içerisinde bir vatan kaygısı gütmüş, nerede bir cephe açılmışsa bunun önünde bulunmuş. Gerek Kafkas ve Balkanlar cephesi, gerekse diğer milli mücadelelerde her zaman bunun içerisinde olmuş ve her doğruyu her zaman doğru söylemiş. Doğru tarafta olmuş bir isim. Ama diğer okul kendini her zaman gizlemiş, türbandan, örtünmeden kurtulmayı mübah görmüş, devlet kademelerinde bir yer işgal etmek için haksızlığı mübah görmüş bir anlayış. O gün geldiği zamanda bu işleri yapmayanları kendi taraflarını belli edenleri içkiden uzak duranları, haramdan uzak duranları, örtünenleri takiye yapmayanların üzerine kurşun sıkmış, bunları katletmiş bir anlayış. Allah bizleri bunların şerrinden uzak tutsun. Allah vatanımızı, birliğimizi, dirliğimizi hep daim etsin. Allah devletimizi daim etsin” dedi.
Ahlat Nur İlim Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı Süleyman Aydoğdu ise, davetlerine icabet eden, açılışa katılan herkese teşekkür ederek, “Mazisi çok eskiye dayanan Ahlat Nur hizmetinin başta rahmetli Hacı İhsan Abi, Terzi Ahmet Abi, halen Bursa’da ikamet eden Rahmi Erdem Abi ve şu anda aramızda bulunan Ahlatlı Nur Talebesi kadim abilerimizin sebat, sadakat, ihlas, faaliyet ve gayretleri ile bu Nur hizmetinin bugünlere kadar getirip bizlere ulaşmasına vesile olan abilerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu hizmet mazisi içerisinde 1977-78 yıllarında evvela tek katlı olarak inşa edilen, daha sonra ihtiyaca binaen ikinci katı eklenen Nur Medresemiz inkişaf eden hizmetler neticesinde ihtiyaca cevap veremeyecek duruma geldiğinden 2014 senesi itibariyle içerisinde bulunduğumuz Nur Medrese’mizin inşasına niyet edildi ve temeli atıldı. Bu süre zarfı içinde maddi ve manevi desteklerini gördüğümüz abilerimizden, dost ve hemşehrilerimizden ve zor zamanlarımızda yine maddi ve manevi desteklerini Ahlat Nur Medresesi’nden esirgemeyen Van İlim Kültür Vakfı Başkanı Yaşar Altaylı başta olmak üzere Van cemaatinden Allah razı olsun. Temennimiz odur ki bu Nur Medresemiz kıyamete kadar Kur’an’a ve onun hakikatlarına hizmet edecektir. Nur Medresemizde yetişen nesillerin, Allah’ını ve Kur’an’ını tanıyıp imanlarının kurtulmasına vesile olacaktır inşallah” dedi.
Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise, külliyenin yapılmasında emek harcayan herkese teşekkür ederek, hayırlı uğurlu olmasını diledi. Belediye Başkanı Çoban; “Cenab-ı Hak bu mekanın inşasında emeği bulunanlardan razı olsun. Üstadımızın ‘zahmette rahmet var’ dediği gibi zahmet çekilerek de güzel bir mekan oluştu. Zorlu bir süreçten geçiyoruz. Ülkemiz ciddi bir musibetle karşı karşıya kaldı. Hamd olsun bu musibeti bu ülke başından def edecektir. Ama öyle zannediyorum ki ciddi anlamda bu zamana kadar Risale-i Nur hizmetinin ve bu hizmetin meydana gelmesindeki bütün engeller ortadan kalkarken de Nur talebelerinin bu ülkenin manevi inşasını gerçekleştirme dönemi belki de tam mahiyetiyle bu süreçte yeniden başlıyor” diye konuştu.
Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ise, açılışı yapılan külliyenin hayırlı uğurlu olması temennisinde bulundu.
Konuşmalarından ardından Risale-i Nur dersi yapılarak, dua edildi. Açılış programı kılınan namazın ardından verilen yemek ikramı ile son buldu.