Bitlis’in Ahlat Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ve Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü organizasyonuyla Ahlatlı anneler tarafından Hayme Ana hatıra ormanı oluşturuldu.
Hayme Ana hatıra ormanın da, şehit Erdoğan Gökbulak ve şehit Sümmani Görgen adına anneleri ve yakınları tarafından şehitleri anısına hatıra ağacı dikildi. Anneler günü dolayısıyla düzenlenen ağaç dikim etkinliğine Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, Ahlat İlçe Emniyet Müdürvekili Erdem Yaban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutluk Özden, Ahlat Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Rafet Akgün, kurum amirleri, şehit yakınları ve çok sayıda bayan katıldı.
Hayme Ana Hatıra Ormanı açılışı öncesinde Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban bir konuşma yaptı. Başkan Çoban, konuşmasında, "Bu ilçe bugün özellikle adını verdiğimiz Hayme Ana toplumun yani devletimizin bekasının, geçmişinin temel taşı olan bir annedir. Bu nedenle çok anlamlıdır. Milletimizin birliğine, dirliğine, kudretine, bugünlere intikaline sizin sağlıklı evlatlar yetiştirmenize imkan sağlayan, o şuuru veren annelerin yüzü suyu hürmetine bugün bu vatan bizim ve bu vatanın evlatları size, sizden sonraki nesillere bu vatanı yurt bırakmak üzere de can verebiliyor. Ondan dolayı içinizdeki tüm şehit annelerini, gazi annelerini hürmet ve saygıyla selamlıyorum. Bugün vatanımızın birliğine ve dirliğine hep beraber hizmet edeceğiz. Bir ağaç dikmek, bir insan canı kadar kıymetli olan bir kültürün mirasçılarıyız. Böyle bir kültürden geliyoruz. İnanıyorum ki bizim kültürümüz, medeniyetimiz devam edecek."
Bizans iflas edince yerine Türk-İslam medeniyetinin geldiğini ve bin yıldır da bu topraklarda Cenab-ı Allah’a şükürler olsun insanlara zulüm olmadığını anlatan Çoban, şunları söyledi:
"Hoşgörü medeniyetinin mahsulü bir millet var. Bu milletin evlatlarıyız. Bizde inşallah bu medeniyetin bekası için, tüm müslümanlara, yanan Suriye’ye su biz olacağız. Irak’a çare biz olacağız. Orta Doğu’ya, Kafkaslara, Türk-İslam’ına çare biz olacağız. Ümmeti Muhammedin evlatlarına yeniden kardeşliği ve birliği tesis edeceğiz. Bunun için çalışacağız. Şehircilik, kalkınma, yol ve inşaatlar yapacağız ama mutlaka mamur hale getireceğiz. Bizim içimize asıl sevgi tohumlarını eken annelerimizdir. Bu vesileyle tüm annelerimize tekrar hoş geldiniz diyerek, sevgi ve selamlarımı iletiyorum. Bu orman ile beraber bir parkımızın adını da Erzen Hatun hanımefendi adına yapmıştık. Şimdi ikinci bir 5 bin metrekaresini de inşallah yapıyoruz. Orada da kaymakam bey ile beraber bir çeşme yapacağız. O çeşmeye inşallah bir hanımefendinin adını veririz. Yine bugün ihalesini bitirip öyle geldik. Yukarı çarşıdaki Selçuklu Parkında da bir çalışma yapıyoruz. Orada da bir hanım efendinin adını ecdadımızdan günümüze intikal eden mirasçıları olarak devam ettireceğiz."
Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise, yapılan organizasyonla ilgili şöyle konuştu:
"Değerli şehit annelerimiz, çok kıymetli hanımefendiler, bugün çok güzel bir organizasyon için bir araya geldik. Bu güzel Ahlat baharında isminin de bizim kutsallarımızdan olan ve Osmanlı İmparatorluğunun kurucu ailesi olan Osman Gazinin annesinin adının verildiği bir hatıra ormanının açılışı için bir aradayız. Aynı zamanda anneler gününü hep beraber kutlamak için bir araya geldik. Anneler sosyal hayatın en stratejik varlıklarıdır. Öyle ki dünya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturuyorlar ama bu yarım nüfus dünya nüfusunun hepsini yetiştiriyor. Aslında anneler ilk öğreticiler, ilk öğretmenlerdir. O yüzden topluma yön veren ana öğe annelerdir. Eğer annelerimizi stratejik olarak bir yerlere getirebilirsek, onlara toplumu yetiştirmesinde belli bir merhale atlabilirsek, toplumu kurtarmış olacağımızı düşünüyorum. Aynı zamanda ağaç dikmek önemli bir faaliyet. İnsanoğlu yüzyıllardan beri doğa ile mücadele ediyor fakat, iş o noktaya geldi ki artık insanoğlu bu kendi yaşam formunu devam ettirmek için doğayla uygun bir yaşam stili geliştirmek zorunda. Burada kendi doğamıza güzel bir katkıda bulunacağız. Başta şehit annelerimiz olmak üzere tüm annelerimizin gününü kutluyorum. Yapılan faaliyet hayırlı, uğurlu olsun."
Yapılan konuşmaların ardından şehit anneleri tarafından Hayme Ana hatıra ormanının açılışı gerçekleştirildi. Ardından ilk olarak şehit Erdoğan Gökbulak ve şehit Sümmani Görgen adına anneleri ve yakınları tarafından ağaç dikildi. Sonra Kaymakam Tekbıyıkoğlu ve Başkan Çoban eşleri ile birlikte ağaç dikimi gerçekleştirdi. Bayanların yoğun ilgi gösterdiği programda herkes kendi ağacını dikti. Oldukça renkli anlara sahne olan program ikramla sona erdi.