BİTLİS (İHA) – Bitlis’in Ahlat ilçesindeki taşlardan yapılan işlemeli ve figürlü mezar taşları büyük ilgi görüyor.
Ahlatlı taş ustası Seyfettin Altıntaş, yaptığı taşların pazarlanması konusunda geliştirdiği yeni yöntemlerle ilçedeki diğer taş ustalarına da öncülük ediyor. Altıntaş, ilçede bir ilki gerçekleştirerek internet sitesi üzerinden yaptığı mezar taşlarını satıyor. Baba mesleği olarak başladığı taş ustalığını, işletme fakültesinden mezun olduktan sonra da sürdüren Altıntaş, "www.ahlattasi.com" isimli internet sitesi üzerinden her türlü mezar taşı siparişi aldığını, site sayesinde Ahlat taşını ülkeye ve dünyaya tanıttığını söyledi. Yaptığı birbirinden farklı mezar taşlarını internetten satarak daha geniş kitlelere ulaşabildiğini vurgulayan Altıntaş, "İşletme fakültesi mezunuyum. Fakülteyi bitirdikten sonra baba mesleği olan Ahlat taşı işine başladım. Babam da taş ustası. Minare, cami, kümbet gibi eserleri var. 2006 yılından beri ben de bu işi yapıyorum. Çalışmalarımda, yörede sıkça bulunan ve Ahlat taşı ile isim yapmış volkanik tüf taşlarını kullanıyorum. Genel olarak mezar taşı ağırlıklı üretim yapıyorum. Bunun yanında şömine taşı, bina kaplaması, iç ve dış dekorasyonlarda da bu taşı kullanıyoruz" dedi.
Altıntaş, yaptığı taşların ilçe ile sınırlı kalmayıp daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla internet sitesi kurduğunu ve eserlerini buradan pazarladığını bildirerek, "Bu site sayesinde bölge illeri başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerine mezar taşı satıyoruz. Kışın imkanlar olmadığı için üretime ara veriyoruz. Sezonluk çalışmak zorunda kalıyoruz" diye konuştu.
Oldukça meşakkatli ve sabır isteyen bir sanat icra ettiklerine dikkat çeken Altıntaş, bir mezar taşını işlemesine göre bir gün, bir hafta veya bir ayda tamamlayabildiğini dile getirdi. Altıntaş, sürenin taşın üzerindeki işlemeye, desene göre değiştiğine değinerek, kendi desenlerinin yanı sıra müşterilerinin taleplerine göre de farklı renk ve desenlerde mezar taşı yaptıklarını ifade etti. Mezar taşlarının büyük emeklerle ortaya çıktığını anlatan Altıntaş, bir mezar taşının ücretinin de verilen emeğe göre 250 lira ile 10 bin lira arasında değiştiğini sözlerine ekledi.