Bitlis’in Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban, ilçeye yerleştirilen Ahıska Türkleri’ni ziyaret ederek, Ahıskalılar’ın 75 yıl sonra vatan hasretlerinin sona erdiğini söyledi.
Ramazan öncesi belediye meclis üyeleriyle ilçeye yerleştirilen Ahıska Türkleri’ni ziyaret ederek çeşitli hediyeler veren Başkan Çoban, tarihi bir süreci birlikte yaşadıklarını söyledi. Ahıskalılar ile bir süre sohbet eden Başkan Çoban, Ahıskalılar’ın gördüğü zulmü çok iyi bildiğini vurgulayarak, "Böylelikle Ahıskalılar, Sovyetler Birliği sınırları içinde kaldı. Sovyetler, 1938 ve 1944 yıllarında bu halka ciddi anlamda bir sıkıntı yaşattı. Almanlar da savaşa girince Almanları da bize müttefik kabul ettiler. Kaldı ki Almanlar’ın da bugün müttefik olmadığını gördük. Parlamentolarında Ermeni soykırımından bahsettiler. Alman Parlamentosu’nu ve milletvekillerini buradan kınıyorum. Yani yüzyıldır bizimle müttefik olanlar, Ermeni soykırımı diye bir soykırımdan bahsetmeye başladı. Halbuki bu millet 900 yıl Ermenilere baktı, onları kucakladı ve Bizans’ın zulmünden kurtardı. Ta ki onlar zulüm etmeye başlayıncaya kadar. Yani biz Almanlar gibi kirli bir tarihe sahip değiliz. Soykırım yapmadık, Hitler’i yetiştirmedik. Hitler onların evlatları ve onların içinden çıktı. Ama aynı kültür, Sovyetler’de de vardı. Onlar da Ahıskalılar’ı Sibirya, Kırgızistan, Kazakistan ve Özbekistan steplerine sürgün ettiler. Bunu da yaparken hayvan vagonlarıyla sürdüler. Bu toplum yüzde 30 canını bu vagonlarda kaybetti. Öyle acı trajediler yaşadılar ki ölülerini vagonlardan bile atmak zorunda kaldılar, geriye kalanlar yerine sağlam varsın diye. Kadınlar erkeklerinin yanında haya edip tuvalet ihtiyaçlarını gideremediği için patladılar, öldüler. Böyle bir zulüm yaşadılar. Bunlar 1991 yılında da Fergene Ovası’nda bir zulüm yaşadılar. Bu kez Ukrayna’da iki ateşin arasında kaldılar. Bu kardeşlerimiz Rus ve Ukrayna’nın çatışmasının ortasında kaldı. Bugün Cenab-ı Hakk’ın hikmeti 75 yıl sonra vatan hasretleri bitti. Anadolu’da vatana başladığımız yerde, yani Kubbet-ül İslam’da, Ahlat’ta Ahıskalılar yerleşme şansını buldu. Bunun için Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, hükümetimize, valimize, kaymakamımıza ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu insanlık dramına bir son vermek lazımdı" dedi.
“CENAB-I HAK YURT VE VATAN SIKINTISI YAŞATMASIN”
1870’li yıllardan sonra Ahlat’ta 5 Çerkez köyünün bulunduğunu ve bu manada mübarek olan Ahlat ahalisinin bunları kucakladığını hatırlatan Çoban, daha sonra İran’da 1950’li yıllarda zulüm gören Kürtler’in de Ahlat’a yerleştiğini ifade etti. Artık güçlü bir Türkiye’nin olduğunu ifade eden Başkan Çoban, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ama hamdolsun artık güçlü bir Türkiye var. Kendi kardeşlerine dünyanın neresinde olursa olsun, evlatlarına sahip çıkan bir Türkiye var. Onun için 22 Arap devleti var. Ama 3 milyon Arap’ı, Suriye’deki felaketten dolayı kucaklayan sizsiniz. Osmanlı’nın geleneğini devam ettiriyorsunuz. Böyle bir Türkiye var. Bu kardeşlerimizde mübarek ayda ilçemize geldiler. Ramazanlarını da şimdiden tebrik ediyorum. Bugün buraya kendilerine hediye vermek için geldik. Belediye meclis üyelerimiz olarak bu kardeşlerimizin ve mağdur olan herkesin yanında yer alacağız. Ramazan’da bu kardeşlerimizin bütün iftarlarını Konya Büyükşehir Belediyesi ile beraber karşılayacağız. Onun da teminatını veriyoruz. Ahlat’ın manevi bir külliye olması itibariyle bu misyonu üstlenmesi, yani herkesin kardeşçe beraber yaşadığı bir alana dönüşmesi, aynı zamanda bu şehrin yeniden geçmişteki mazisine de dönüşünün işaretidir. Onun için şimdiden Ahlat halkının bunlara gösterdiği alicenap kucaklamadan dolayı kutluyorum. İnşallah bir daha Cenab-ı Hak yurt ve vatan sıkıntısı yaşatmasın. Öz yurdunuza hoş geldiniz. Tebrik ediyorum."
“BUNLAR ARTIK AHLATLI VE İLÇEMİZİN ÖZ EVLADI”
Basında yanlış ifadelerin yer aldığına da değinen Başkan Çoban, "Bazen basında yanlış ifadeler yer aldı. Ahıskalılar, ’terörden boşalan yerlere yerleştirildi’ gibi ifadeler basında yer aldı. Böyle bir şey yok. Bunlar Ahlat’ın içine yerleştirildi ve bunlar artık Ahlatlı ve ilçemizin öz evladı. Ahlat böyle bir engin medeniyete ve geçmişe sahip. Ulvi duygularla donanmış olan Ahlat bugün de yeniden böyle bir misyon yüklendi. Onun için ahalisi olarak da kardeşlerimize hoş geldiniz diyorum. Çok mutluyuz" şeklinde konuştu.