Bitlis Kültür ve Sanat Derneği (BİSAD), ‘Sanata Bulaşın’ projesiyle verdikleri bağlama, gitar, ebru, halk oyunları ve tiyatro kurslarına gençler yoğun ilgi gösteriyor.
Sanat merkezi çatısı altında birçok faaliyete imza atan BİSAD, proje sayesinde hem dezavantajlı gruplara hem de kötü alışkanlıklar edinenlere yönelik kurslar açıyor. Kalkınma Bakanlığı tarafından finanse edilen proje kapsamında açılan kursların yanı sıra proje dışı olarak da def ve harik kurslarının açılacağı bildirildi. Bitlis Kültür ve Sanat Derneği Başkan Yardımcısı Haydar Yılmaz, sanat merkezi sayesinde birçok gencin çeşitli sanat dallarıyla tanışmasına vesile olacağını kaydederek, “BİSAD Sanat Merkezi Projemiz, Bitlis Valiliği koordinesinde yürütülüyor. Kalkınma Bakanlığı’nca SODES kapsamında finanse edilmektedir. Projemizin amacı, ilimizde sosyal aktivite alanlarının zenginleştirilmesine katkı sağlamak, gençlerimiz ve risk altındaki çocuklarımız için sanatla buluşmaları için bir ortamın çatısını oluşturmaktı. Projemizin bir ortağı Bitlis Belediyesi’dir. Belediyemiz tarihi şu işleri binasını bizlere sağlayarak projemize ortaklık yapmıştır. Bir diğer ortağımız Milli Eğitim Müdürlüğü ise açılan kurslarda modüler sistem üzerinden açılmasına destek olmaktadır. Projemize 29 Eylül tarihinde başladık. İlk etapta yerin sağlanması, demirbaşların alınması ve tanıtımların yapılmasıyla işe başladık. Onun ardında kursların açılması ve diğer faaliyetlerimiz başladı. İlk etapta tiyatro kursunu açtık. Daha sonra halk oyunları kursunu açtık. Tiyatroda 18, halk oyunları kursumuzda ise 20’nin üzerinde kursiyerimiz oldu. Akabinde gitar ve bağlama kurslarımızı açmaya başladık. Bu kurslarımızda ise 40’a yakın kursiyer sayımız var. Yarın itibari ile ebru kursunu açmayı hedefliyoruz. Ebrudan sonra ise resim kursunu açacağız. Son olarak da def ve harik kursunu proje dışında gelen taleplerden dolayı açmayı planlıyoruz. Dedik ki sanat merkezimizi kurmuşken ve kurslarımızı açmışken, bu kurslarımızı da açalım diye düşündük” diye konuştu.
“BİTLİS’İN 100’NCÜ YIL KUTLAMARINI TARİHE UYGUN OLARAK YAPMAK İSTİYORUZ”
Yılmaz, Bitlis’in düşman işgalinden kurtarılışının 100’ncü yılı nedeniyle bir program hazırlayıp kutlamaları tarihe uygun olarak yapmak istediklerini ifade ederek, “Bulunduğumuz bina tarihi bir binadır. 1899 yılında Abdülhamit tarafından dönemin Valisi Mecit Efendi’ye emir verilerek özel bir şekilde yaptırılan Bitlis Şarbaylığı ismiyle anılan eski belediye binasıdır. 2013 yılında restorasyonuna başlandı ve 2015 yılında restorasyonu tamamlandı. Sağ olsunlar Belediye Eş Başkanlarımız Hüseyin Olan ve Nevin Hanım projemizin güzelliğine istinaden proje ortaklığı dahilinde burayı bizlere tahsis ettiler. Şu anda faaliyetlerimiz yoğun ve güzel bir şekilde devam ediyor. Kursiyerlerimizin oldukça olumlu tepkileri var. Projemiz dahilinde imza günü, şiir dinletisi, halk oyunları gösterisi, oda tiyatrosu gösterisi, Ramazan ayında çocuklara yönelik orta oyunları olarak Hacivat ile Karagöz ve İbiş ile Memiş oyunlarını sergileyeceğiz. Bunların dışında 8 Ağustos tarihi Bitlis’in düşman işgalinden kurtarılışının yıldönümüdür. Eski tarihlerde bütün kurtuluş kutlamaları ve resmi törenler bu bina önünde yapılıyormuş, bizlerde düşündük bu yıl Bitlis’imizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’ncü yılı nedeniyle tarihi yaşatmak adına bazı etkinlikler yapmayı planlıyoruz. Valiliğimizin desteği ile inşallah bu etkinlikleri en iyi şekilde yerine getireceğiz. Projemize destek olan Bitlis Valiliğine, Bitlis Belediyesine ve Milli Eğitim Müdürlüğüne yürekten teşekkürlerimizi sunuyoruz. Onların katkıları ile Bitlis gençliğine, Bitlis halkına ve Bitlis’e dışarıdan gelen üniversite öğrencilerine uygun ve güzel bir mekanın kurulmuş olmasını sağlamış olduk” dedi.
İdari Destek Personeli Emre Demirkol da, her kursa yaklaşık 20 kişinin katıldığını ve kurs sonunda sertifika vereceklerini belirterek, “Bütün bunların yanı sıra tiyatro ve resim kuralarımızda gençlerimizi Güzel Sanatlar Fakültesine ve konservatuara hazırlamış oluyoruz” ifadelerini kullandı.
Bağlama kursunu katılan Elif Tamer ise, bu kursların dezavantajlı gruplar için son derece faydalı kurslar olduğunu belirterek, “Bitlis Eren Üniversitesi’nde okuyorum. Sanat merkezine arkadaşım vesilesi ile geldim. Burada bağlama, gitar ve ebru gibi birçok kurs var. Buranın biz gençler için çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Gerek dezavantajlı gruplar için gerekse normal sıradan bizim gibi insanlar için çok avantajlı olacağına inanıyorum. Bağlama hocamızda çok iyi, ben buradan verim alıyorum” şeklinde konuştu.