AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Türkiye’nin varlık fonu ile stratejik öneme sahip yatırımları dış finansmana muhtaç kalınmadan hayata geçirileceğini söyledi.
Açıklamalarda bulunan Genel Başkan Yardımcısı Demiröz, “Sermaye piyasalarında araç çeşitliliği ve derinliğine katkı sağlamak, yurtiçinde kamuya ait olan varlıkları ekonomiye kazandırmak, stratejik, büyük ölçekli yatırımlara iştirak etmek için Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi kurularak ticaret sicilinde tescil oldu” dedi.
G20 ülkeleri arasında ulusal varlık fonu olmayan tek ülkenin Türkiye olduğunu belirten Vedat Demiröz, “Ulusal varlık fonları devletlerin, ellerinde bulundurdukları varlıkları, yurtiçi, yurtdışı ayrımı yapmaksızın ülkenin çıkarları doğrultusunda, uzun vadeli stratejiler oluşturarak yatırım yapmak için kurulmuş özel amaçlı fonlardır. Dünyada Katar Yatırım Fonu, Singapur menşeli Temasek, Kuveyt Yatırım Fonu, Rusya Petrol Dengeleme Fonu, Çin Yatırım Fonu gibi 82 ulusal varlık fonu bulunmaktadır. Bu fonların toplam portföy tutarı 7.4 trilyon doları bulmaktadır. G20 ülkeleri arasında ulusal varlık fonu olmayan tek ülke Türkiye’ydi. Bu fonun kaynakları; özelleştirme kapsam ve programında bulunan ve Türkiye Varlık Fonuna devrine karar verilen kuruluş ve varlıklar ile özelleştirme fonundan Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına karar verilen nakit fazlasından, kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufu altında bulunan ihtiyaç fazlası gelir, kaynak ve varlıklardan; Bakanlar Kurulu tarafından Türkiye Varlık Fonuna aktarılmasına veya şirket tarafından yönetilmesine karar verilenlerden, Türkiye Varlık Fonu tarafından yurtiçi ve yurtdışı sermaye ve para piyasalarından ilgili mevzuat kapsamında yer alan izin ve onaylar aranmaksızın sağlanan finansman ve kaynaklardan oluşacak” diye konuştu.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, hedefin kısa sürede 200 milyar TL olduğunu ifade ederek, tescil sonrası Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Başkanı Mehmet Bostan’ı da ziyaret ettiğini kaydetti. Demiröz, “Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasında Türkiye Varlık Fonunun büyük katkısı olacaktır. Bu fonlar, büyük altyapı projelerine ya da mega projelere, yurtdışı borçlanma senetleri ve hisse senetlerine, yurtiçi kamu ve özel borçlanma senetlerine, altın ve diğer kıymetli madenlere yatırım yapabilirler. Fon, kısa sürede 200 milyar hedefine ulaşarak stratejik öneme sahip birçok yatırım, bu fon sayesinde dış finansmana muhtaç kalmadan hayata geçirilebilecektir. Fon, faaliyetleriyle ülkemiz ekonomisinin büyüme hızına doğrudan pozitif katkı verecektir. Sayesinde sermaye piyasaları derinleşecek ve bugüne kadar arz edilmeyen birçok ürün yatırımcının karşısına çıkacaktır. Kendi şirketlerimizin dünya ölçeğinde şirketlere dönüşmesindeki en büyük destekleyicisi olacaktır. Ayrıca katılım finansmanı, fon sayesinde hızla gelişecek ve Türkiye bu noktadaki eksikliğini hızla aşacaktır. Ülkemize hayırlar getirmesi temenni ederim” şeklinde konuştu.