Bitlis’in Ahlat ilçesindeki el sanatkarları, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen darbe girişimine tepki gösterdiler.
İlçede baston ustası olan Refa Gökbulak; devlete, millete ve kısacası tüm kutsalları hedef alan bu hain girişimi şiddetle kınadığını vurgulayarak, "El sanatları bir ülkenin kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgeleridir. Tıpkı tarihi eserlerimiz gibi el sanatları da bu ülkenin tapu senetleridir. Bu nedenle devletimiz ve insanımız tarafından değerli görülerek koruma altına alınmıştır. Ülkemizin kutsalları yanında kültürel zenginliğimiz de Türk milletinin kökünü, nereden geldiğini ve aynı zamanda hayata bakış açısını, atalarımızın gücünü, kudretini bize anlatan değerlerdir. Ülkemizde yapılan darbeler başta inancımız olmak üzere tüm değerlerimize karşı yapılmıştır. Son olarak yapılan bu kanlı darbe girişimi, diğerlerinden çok daha açık ve net bir şekilde devletimize, bayrağımıza, meclisimize, kurumlarımıza, kısacası tüm değerlerimize alçak bir şekilde saldırılmıştır. Ülkemizde yapılan bu darbelerin asıl amacı Türk milletini köklerinden, kutsallarından koparmaktır. Bizi biz yapan, cihana hakim kılan inancımızı hedef alarak zayıflatmak ve köleleştirilmek istenmektedir. Bugün bize darbe yapanları, tarih boyunca vergiye bağlamış, kendi coğrafyalarına hapsetmiş bir milletin evlatları olarak, düştüğümüz durum bizleri her ne kadar derinden yaralasa da 79 milyon insanımızın Çanakkale ruhuyla yeniden uyanmasına vesile olmuştur. Yeni yetişen nesle vatan, millet ve bayrak sevgisi bir kez daha aşılanmıştır. Milli hassasiyetin ve ruhun dirilişine çok büyük katkısı olmuştur. Yaşanan bu olaya oldukça üzüldük. Fakat bir yandan da bin yıl cihana hükmetmiş kahraman atalarımızın ruhunu, gücünü ve kudretini torunları olarak milletimiz bir gecede göstermiştir. Vatanını savunmak için, halkın ölümü göze alarak göstermiş olduğu savunma, ülkemizin geleceği için çok umutlu bulduğumu da ayrıca belirtmek istiyorum. Emperyalist güçlerin atamız Osmanlı ve hakimiyet kurduğu toprakları bir asır önce içeriden ve dışarıdan alçakça nasıl parçaladılarsa, bugünde Anadolu’daki vatan toprağımız üzerinde aynı düşüncelerini sürdürüyorlar. İnşallah bölgede hızla gelişen, büyüyen ve yeniden İslam coğrafyasına tarihten gelen sorumluluk gereği hakimiyet kurmak gibi kutsal bir dava var. Buna hem ülkemizin hem de İslam coğrafyasının acil ihtiyacı var. Allah bu kutlu yolda bu kutsal dava için zaferler nasip etsin. Bu hain darbe girişimini ve akabinde yapılan saldırıları şiddetle kınıyorum. Elbette ki terörden, darbeden dolayı olumsuz yönde etkilenmekteyiz. Ancak bunun hiçbir önemi yoktur. Bizim için önemli olan devletimizin ve milletimizin bekası, birliği ve dirliğidir. Devletimizin bekası tehlikeye girerse sanatımızın, pazarımızın ve hatta yaşamamızın hiçbir anlamı yoktur. İlk günden itibaren bizlerde el sanatkarları olarak demokrasi nöbetlerine katılıyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına kadar da demokrasi nöbetlerine katılarak destek olmaya devam edeceğiz" dedi.
Baston ustası Ömer Karabulak ise, devlete ve milletin iradesine karşı gerçekleşen darbe girişimini şiddetle kınadıklarını ifade ederek, askeriye içindeki bazı hainler tarafından yapılan bu girişime tepki gösterdi.
Ahşap oyma ustası olan Osman Gülsar ise, 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminin devlete, demokrasiye ve milli iradeye karşı yapıldığını belirterek, "Şerefli Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki bir dizi hain tarafından gerçekleşen bu hain girişime karşı halkımız canını siper ederek, vatanına ve milli iradeye sahip çıkmıştır. Yaşanan bu hain darbe kalkışmasını ise şiddetle kınıyorum. Vatanını ve milleti için mücadele eden askerimize de polisimize de güvenimiz tamdır" diye konuştu.
El sanatkarları, yaşanan bu süreçte vatanı için hayatını kaybeden şehitlere ise Allah’tan rahmet dilediler.