BİTLİS (İHA) – Bitlis’te yaylacıların hazırlayıp ilçeye getirdikleri kışlık peynire vatandaşlar yoğun rağbet gösteriyor.

Güroymak ilçesinde bahar mevsimi ile birlikte yaylalara çıkan hayvan sahipleri, ilkel şartlarda yaptıkları peynirleri ilçeye getirip satışa sunuyorlar. Kış mevsiminin yaklaştığı ilçede vatandaşların peynir telaşı da başladı. Vatandaşlar, kışın sofralardan eksik etmediği peynirler için adeta peynir tezgahlarına akın ediyor. Peynir satışlarının mayıs ayında başlayıp ağustos ayına kadar devam ettiğini belirten peynir satıcıları, vatandaşların kış aylarında tüketecekleri peynirleri şimdiden alarak hazırlık yaptığını söylediler. Yoğun talep nedeniyle sipariş almaya başladıklarını ifade eden Ethem Dağgeçen adlı peynir satıcısı, "Süt ürünleri olan peynir, manda yoğurdu, tereyağı ile çökeleği köylerden alıp, tezgahlarımızda satışa sunuyoruz. Vatandaşların ihtiyaçlarına göre ürünler getiriyoruz” dedi.

Tezgahlarda koyun, keçi, inek ve manda sütlerinden tereyağı, lor, salamura ve otlu peynirlerin satışını yaptıklarını dile getiren Dağgeçen, “Vatandaşlar en çok manda sütünden elde edilen peynire rağbet gösteriyor. Çünkü manda sütü hem insan sağlığına daha faydalı hem de tat olarak diğerlerinden daha farklıdır” ifadelerini kullandı.

Baharın gelmesiyle birlikte süt ürünlerinin üretilmeye başlandığını da sözlerine ekleyen Dağgeçen, “İlk önce peynir sonra tereyağı, çökelek ve katık üretilmeye başlanır. Müşterilerimiz yavaş yavaş kışlık ürünlerini almaya başlarlar. Peynir, tereyağı ve çökelek için katık alırlar. Bir alan bir daha gelip alıyor. Manda peynirinin kilosunu 15 TL, koyun peynirinin kilosunu 14 TL ve inek peynirinin kilosunu ise 8 TL’den satıyoruz" şeklinde konuştu.

Öte yandan Şener Özamaç adlı vatandaş da, “İlçemizde peynir, tereyağı, çökelek gibi ürünler tezgâhlara geldiğinden dolayı ihtiyacımız doğrultusunda alışveriş yapıyoruz. Yöresel ve doğal ürünler olduğundan dolayı bunları tercih ediyoruz” dedi.