Bitlis’in Ahlat ilçesindeki el sanatkarları hediyelik eşya kategorisine yeni bir ivme kazandırarak, hazırladıkları küçük ebattaki hediyelik eşyalarla turizm sezonuna hazırlanıyor.
Ahlat’ta yaklaşık 30 yılı aşkın bir süredir baston ustalığı yapan Adem Karakuzu, turizm sezonu için baston üretiminin yanı sıra hediyelik eşya yapımına hız verdiklerini belirterek, amaçlarının Ahlat’a gelen her turisti yanında götürebileceği hediyelik eşya ile göndermek olduğunu söyledi. Turizm sezonunu sabırsızlıkla bekleyen Karakuzu, bu yıl ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin çantalarında, hatta ceplerinde dahi taşıyabilecekleri küçük hediyelik ürünler yapmaya başladı. Tamamen el işçiliği ile yapılan ürünler içerisinde Kayı logolu ve bayraklı araç levhaları ile bardak altlıkları, küçük bastonlar, kümbetli anahtarlıklar ve masa üstü isimliklerin yanı sıra magnetli buzdolabı süsleri de tasarlayan Karakuzu, gelen talepler doğrultusunda ilçeyi ziyaret eden her turistin yanında, cebinde, çantasında taşıyabilecekleri Ahlat hatırası yapmaya yöneldiklerini belirttiler.
Bu tür hediyelik eşya türündeki el sanatı ürünlerine şimdiden yoğun bir ilgi olduğunu ifade eden baston ustası Adem Karakuzu, "İlçemizde yıllardır baston ustalığı yapıyorum. Tabi her yıl turizm sezonu için farklı ürünler hazırlamaya gayret gösteriyoruz. İlçemiz tarihi ve doğal zenginliğinin yanı sıra el sanatları bakımından da oldukça iyi seviyededir. Bizde bu tarihi zenginliği el sanatlarımızda yaşatmaya çalışıyoruz. Bu yıl yine farklı baston modelleri üzerinde çalıştım. Fakat geçen yıllardan farklı olarak bu dönem turizm sezonu için hediyelik eşya üretimine de ağırlık verdim. Zaten her boy kümbet maketi yapıyorum. Bunun yanı sıra Kayı logolu araç süsleri, çeşitli desen ve motifli anahtarlıklar, bileklik, masa üstü isimlikler, küçük boy bastonlar ve magnetli buzdolabı süsleri de yapmaya başladım. Buradaki amacım, ilçemize gelen herkesin bir Ahlat hatırası çantasında, hatta cebinde götürebilmesidir. Bir taraftan ticaret yaparken diğer taraftan ilçemizin tanıtımına da elimizden geldiğince katkı sunmaya çalışıyoruz. Şu anda en çok Ahlat kümbetli buzdolabı magneti ve Kayı logolu işlemeler ilgi görüyor. İlerleyen günlerde farklı hediyelik eşya türleri üzerinde de çalışmalar yapacağım. Turizm sezonu için hazırız" dedi.