Bitlis’in Ahlat ilçesinde 35 bin dekar arazide üretilen 150 bin ton patatesin maliyetinin üçte bir fiyatına alıcı bulması üreticileri zor durumda bıraktı.
Yıllardır bölgenin patates ihtiyacını karşılayan ve Türkiye’nin çok farklı yerlerine gönderilen Ahlat patatesi, kalitesi ve lezzetiyle tüketicilerin vazgeçilmezleri arasında bulunmasına karşın bu yıl alıcı bulamıyor. Ahlat Ziraat Odası Başkan Yardımcısı İzzettin Altuntaş, patatesin maliyetinin üçte bir fiyatına alıcı bulduğunu belirterek, "Patates verimi bu yıl oldukça iyi, ancak üretilen patatesler ucuza satılıyor. Çiftçilerimiz oldukça mağdur. Girdiler oldukça yüksek. İlçemizde şu anda 35 bin dekar alana patates ekimi yapıldı. Toplam 150 bin ton üretim bekleniyor. Çiftçilerimiz bir kilogram patatesi 60 kuruşa mal ediyor. Ancak tarlada 20 veya 25 kuruştan ancak alıcı buluyor. Çiftçi gerçekten zor durumda" dedi.
Ahlatlı çiftçilerinden İlhami Güvener ise, "60 kuruşa mal ettiğimiz patatesimizi 20 kuruşa satıyoruz. Gitgide çiftçi batağa sürükleniyor. Elektrik borcunu ödeyemiyoruz. Bir dönümü sulamak için kullandığım elektrik bedeli 300 TL. Maliyetlerimiz fazla olduğu için artık işin içinden çıkamıyoruz. Devlet bize sahip çıksın, gitgide patatesçilik bitmek üzere, benim gibi binlerce patates üreticisi var. İhracat yok denecek kadar, sattığımız malların parasını alamıyoruz. İhracata pirim fazla verilse, sanırım ihracatçılar buraya el atarlar. Şimdi hasat yapıp ambarlara dolduruyoruz. Bir umutla para eder diye bekliyoruz" diye konuştu.