Bitlis’in Ahlat ilçesinde 30 yıldır baston ustalığı yapan 47 yaşındaki Refa Gökbulak; sanatını geliştirmek, bastona sanatsal değer katmak ve dünyaya tanıtmak için başladığı üniversiteden mezun oldu.
Ceviz ağaçlarından ham olarak üretilen bastonların her birini sanat eserine dönüştürmek için üniversite okumaya karar veren Gökbulak, ilçenin geleneksel el sanatı olan bastona sanatsal değer katmak ve adını dünyaya duyurmak için 2013 yılında kayıt yaptırdığı Bitlis Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksekokulu (MYO) El Sanatları Bölümü’nden mezun oldu.
Bastonlarında desen çeşitliğini artırmak, insanların çeşitli desen ve türlerdeki baston taleplerini karşılamak için okumaya karar verdiğini belirten Gökbulak, "30 yıldır baba mesleğim olan baston sanatına devam etmekteyim. Bastonlarımıza katkı sunmak için Bitlis Eren Üniversitesine bağlı Ahlat Meslek Yüksekokulu El Sanatları Bölümünü okumaya başladım ve bugün de nihayet okulumuz bitti ve mezun oldum. Öncelikle bu yüksekokulu Ahlat’ta kazandıran Rahmetli Turgut Özal’a, devlet adamlarına ve emeği geçenlere ayrıca teşekkür ediyorum" dedi.
Hocalarından büyük destek gördüğünü belirten Gökbulak, "Mezun olduğum bölüm hocalarının vermiş oldukları eğitimleri, tekniği, sanatı sahada üretim yapan benim gibi sanat erbaplarıyla ortak hareket ederek uygulamalı olarak birleştirmişlerdir. Toplum olarak zaten üniversitelerden beklediğimiz fayda, yapmış oldukları bilimsel araştırmalar, gelişmeler ve edindikleri bilgilerin toplumda karşılığının bulması ve uygulanabilir alanlarının olmasıdır. El sanatları bölümü Ahlat’ta bunu başarmıştır. El sanatları bölümüne gerekli altyapı desteği sağlandığı takdirde Ahlat’ta bulunan bin yıllık ahşap sanatı, tezhip sanatı ve çini sanatı ilçenin turizmine büyük katkı sunacaktır. İlçe için önemli bir gelir kaynağı olacaktır" ifadelerini kullandı.
Eğitimin kendisine büyük katkı sunduğunu ifade eden Gökbulak, "İki yılın sonunda aldığım eğitim, edindiğim bilgiler ve değerli hocalarımızın birikimlerini bundan böyle hayatımı adadığım geleneksel Ahlat bastonculuğuna değişik tasarım ve üretimler yaparak daha da ileriye taşıyacağım" diye konuştu.
Sanat erbaplarının üniversitelere sınavsız alınmaları gerektiğini vurgulayan Gökbulak, "Bugünün çağdaş ve modern insanının göz zevkine ve ruhuna hitap edecek tasarımların ortaya çıkması için mutlaka sanat erbaplarının böyle üniversitelere ihtiyacı vardır ve bu tür bir eğitim almak durumundadır. Sanat erbaplarının üniversitelerin desteklerine ihtiyacı vardır. Bu sebeple üniversitelerin özellikle el sanatları bölümlerinin sanat erbaplarına kapılarının açmasını özellikle büyüklerimden talep ediyorum. Hiçbir ön koşul olmaksızın hatta sınavsız olarak sanat erbaplarının üniversitelere alınmasını istiyorum. Bundan hem sanatkarlar hem de akademisyenler fayda bulacaktır. Ben sınavla bir okula girip, bitirmeyi başardım. Ancak okumak isteyen çoğu sanat erbabı sınav nedeniyle bu okullara giriş yapamıyorlar. Bu nedenle büyüklerimizin bir an evvel bu duruma el atmalarını talep ediyorum" şeklinde konuştu.