Bitlis’in Ahlat Belediyesi ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Ahlat’ta Ramazan ayına özel düzenlenen "Rahmet Akşamları" programının ilki sema gösterisi ile başladı.
Ahlat Kültür Merkezi Ertuğrul Gazi Konferans Salonunda düzenlenen programa vatandaşlar yoğun bir ilgi gösterdi. Program Ahlat Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban tarafından yapılan açılış konuşmasıyla başladı. Başkan Çoban konuşmasında: "Manevi atmosferi oldukça yüksek olan Ramazan ayının neredeyse ortaladık. Bu manevi iklimi hep beraber hissedelim diye Konya Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte böyle bir programı hazırlandı. Cenab-ı Hak bu mübarek Ramazan-ı Şerifi en güzel şekilde idrak edenlerden, Kur’anı Kerimi en güzel şekilde idrak edenlerden, Resulu Ekrem efendimizi ümmeti olmak itibariyle en güzel anlayanlardan eylesin. Bu hal üzere yaşamayı nasip etsin. Duygularımızı da, aklımızı da inancımızla birleştirsin. Böyle bir hal içerisindeyken İslam alemi inşallah yeniden bir diriliş yaşayacak, yeniden bir ufuk besleyecek ve bu ufkun adreside Türkiye olacak. Anadolu’nun son kalesi, İslam milletlerinin son kalesi, tüm Türk-İslam aleminin son kalesi Türkiye’dir. Kimin bir derdi sıkıntısı olsa müracaat edeceği adres Türkiye’dir. Ahısklaı kardeşlerimizde sıkıntı yaşadılar ama hayra döndü vatanlarına kavuştular. 72 yıl sonra hasreti bitiridiler ve ana yurtlarına döndüler. Bu programınj yapılmasına vesile olan Konya Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı, bu program ile birlikte inşallah Konya ile Ahlat kardeşliğinin bir müvessilinin görüleceğini belirterek, misafirperverliklerinden dolayı başta Ahlat Belediye Başkanı olmak üzere tüm Ahlatlılara teşekkür etti.
Daha sonra telefonla bağlanılarak bir konuşma yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, uzaktanda olsa Ahlatlılara bir selam vermekten mutluluk duyduğunu ifade ederek, hayırlı ramazanlar diledi.
Ardından bir konuşma yapan Ahlat İlçe Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu: "Ramazan’ın üçte ikilik kısmını tammaladık. Hep söylenir Ramazan ayının başı rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemeden kurtuluştur. Bizde cehenemden kurtuluş kısmına hep beraber geçtik. Hepinizin Ramazan-ı Şerifi kutluyorum. Tabi bir Ahlat Belediye ve Konya Büyükşehir Belediyesi bir kardeşlik projesine imza attılar. Hangi akıl bunları bir araya getirdiyse gerçekten çok iyi düşünülmüz. Kendilerini tebrik ediyorum. Çünkü Ahlat bizim Anadolu’da ki ilk başlangıcımızdır. Ahlat Hikayemizin başladığı yerdir. Ahlat ilk medeniyet emmaralerini kurduğumuz yer. İlk teşkilantlandığımız yer, ilk ordugahı kurduğumzu yer, Malazgirt harbinin sebebi, ilk sanatların ortaya çıktığı çok özel bir yer. Ahlat ile başlayan hikaye Malazgirt harbinden 15 yıl sonra Anadolu tamamen Türk yurdu haline geliyor. Daha sonra Anadolu Selçuklu Devleti çıkıyor. Bununda başkenti Konya oluyor. Konya gerçekten Ahlat’tan sonra bayrağı devralmış bu medeniyeti geliştirmiştir. Katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyorum"
Yapılan konuşmaların ardından Hüseyin Alagöz tarafından mesnevi sohbeti yapıldı. Daha sonra düzenlenen sema gösterisi büyük bir ilgiyle izlendi.
Düzenlenen Rahmet Akşamları programına Ahlat halkı’da yoğun ilgi gösteriyor.