Bitlis’in Tatvan ilçesindeki vatandaşlar, evlerinin bahçesinde yetiştirdikleri kışlık elmaların hasadına başladı.
Kar yağışı ve soğuk havanın erken bastırması nedeniyle bu yıl elma hasadına erken başlamak zorunda kalan vatandaşlar, ağaçların dallarından tek tek elleriyle topladıkları elmaların bir kısmını satarak aile bütçesine katkı sağlarken bir kısmını da kış aylarında tüketmek üzere depolarda muhafaza ediyor. Evlerin bahçesinde yetiştirilerek iç piyasaya kilosu 1 - 2 lira arasında değişen fiyatlardan satılan elmalar, tadıyla adeta damaklarda eşsiz bir tat bırakıyor.
Bahçesindeki elmaları toplayan Numan Karaduman, ilçe ve aile ekonomisine büyük katkı sağlayan kışlık elmaların hasadına başladıklarını söyledi. Ailesiyle sabahın erken saatlerinde evinin bahçesinde yetiştirdiği elmaları toplayan Karaduman, "Bahçemizde yetiştirdiğimiz elmalardan iri olanlarını pazara sunacağız, küçük olanları ise kışın tüketmek üzere evimizdeki depoda muhafaza edeceğiz" dedi.
Bu yıl toplanan elmaların rekoltesinin yüksek olduğunu aktaran Karaduman, "İlçemizde çok sayıda kişi geçimini yetiştirdiği kışlık elmalardan sağlıyor. Bu yüzden elma Tatvan ekonomisi açısından oldukça önemli yer tutuyor. Kışlık elmaların kilogramı geçen yıl 80 kuruş ile 1 lira arasında alıcı buluyordu. Bu yıl ise en düşük 1- 2 liradan alıcı buluyor. Bu yüzden elmaları dallarından toplarken zarar görmemesine büyük özen gösteriyoruz. Toplanırken elmaların zarar görmesi engellenmelidir. Elma, meyve olarak ince kabuklu, çok nazik bir meyvedir. Meyveler hasat edilirken avuç içine alınmamalı, parmakla sıkılmamalıdır. Meyveleri toplama kovalarına koyarken ve boşaltırken çok dikkatli olunmalıdır" diye konuştu.