Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BEBKA tarafından Türk Hava Yolları’nın ana sponsorluğunda 6-7-8 Mayıs tarihlerinde Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin ev sahipliğinde Merinos Park’ta gerçekleştirilen ve THY Bursa Bilim Şenliği kapsamında yapılan proje yarışmasının finalistleri, ödüllerini Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin elinden aldı.
TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi ile Bilim Merkezleri Araştırma Geli?tirme Enstitüsü Derneği ve Türk Telekom tarafından da desteklenen, “Çevre ve Enerji’’ başlıklarının ana temasını oluşturduğu Türk Hava Yolları Bursa Bilim Şenliği kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen proje yarışmasına Türkiye’nin dört bir yanından 1360 proje başvurusu yapıldı. İstanbul, Ankara, Mersin, Muş, Osmaniye, Iğdır gibi Türkiye’nin 67 farklı ilinden yapılan başvuruların değerlendirilmesi sonucu 4 farklı kategoride 50 proje adını finale yazdırmayı başardı. Proje yarışmasının konsepti ‘Bilim ve Teknoloji’ olarak belirlenirken, minik ve çocuk mucitler kategorisinde 10’ar, genç ve usta mucitler kategorisinde 15’er proje finale kaldı. Toplamda 102 bin lira ödülün dağıtılacağı yarışma kapsamında finale kalan 50 projeye 1000 liradan 16 bin liraya kadar para ödülleri verildi.
Usta Mucitler Kategorisi’nde birincilik ve 16000 TL’lik para ödülü ‘Ses Frekanslarını Titreşim Diline Dönüştürebilen Sistemler ile İşitme Engelli Bireylerin Eğitimi’ isimli projesiyle Oğuzhan Aydemir’in oldu. Genç Mucitler Kategorisi’nde ise birincilik ve 11000 TL’lik para ödülü ‘’Titreşen Diyaframlar Yöntemi ile sesten Elektrik Elde Edilmesi’ isimli projesiyle Ersin Civan’ın oldu. Çocuk Mucitler Kategorisi’nde ise birincilik ve 6000 TL’lik para ödülü ‘’atık Kodu’ isimli projesiyle Seyis Candan Işık’ın oldu. Minik Mucitler Kategorisi’nde ise birincilik ve 3000 TL’lik para ödülü ‘geleceğimiz Boşa Akmasın’ isimli projesiyle Mustafa Üzmez’in oldu.
Finalistlere ödüllerini veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, şenlikte ortaya çıkan her projenin ödüle layık olduğunu söyleyerek, ödül töreninde emeği geçenlere teşekkür etti. Ödül törenini ‘bilim oscar’ı olarak nitelendiren Başkan Altepe, “İstiyoruz ki her geçen gün ödül oranını ve heyecanı artıralım. Bilimin Bursa’nın her köşesine yayalım. Amacımız gençleri bilem teşvik etmek ve Bursa’nın üretim alt yapısını güçlendirmek. İnşallah bundan sonra da bu adımları hep beraber atacağız” dedi. Kendisinin de şenliğe iştirak ettiğini ve bir radyo yaptığını, üretimini gerçekleştirdiği radyoyu deneyeceğini belirten Başkan Altepe, “Tüm sanayicilerimizin gözü kulağı buradadır. İnşallah buralardan çıkacak ürünlerle Türkiye’nin önü açılacak. Gençlerimizin ufku açılacak. Bunun öncülüğünü de yine Bursa yapıyor” diye konuştu.