22. Olağan Genel Kurulu ile seçimleri gerçekleştirilen BSMMMO’da üç listeyle gidilen seçimlerde Ahmet Hikmet Sönmez’in başkan adaylığını yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu oy kullanan 2 bin 512 üyeden bin 299’unun oyunu alarak seçimin galibi olurken, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu bin 66, Uludağ Meslekte Birlik Grubu ise 113 oy aldı.
Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın (BSMMMO) 22. Olağan Genel Kurulu, 4 Haziran 2016 tarihinde, BAOB Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda gerçekleştirildi. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile çok sayıda meslek mensubunun katıldığı genel kurulda, TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, TÜRMOB Disiplin Kurulu Üyesi Zeki Turan, SMMM Odalarının temsilcileri de hazır bulundu. TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu’nun divan başkanlığını yürüttüğü BSMMMO 22. Olağan Genel Kurulu, Oda Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez’in açılış konuşmasıyla başladı.
Ahmet Hikmet Sönmez, “Türkiye son üç yılı düşük bütçe açığı, bunun yaşattığı düşük kamu borç yükü, dış ticaret açığı ve bankacılık sektörünün gücüyle idare etmiştir. Bu üçlünün önümüzdeki dönemi idare etmesi geçmişi idare etmesi kadar kolay değildir. Büyümenin düştüğü, buna karşılık cari açığın yeterince düşmediği bir üç yılı geride bıraktık. Üstelik bu dönemde TL hızla değer kaybetti ve enerji fiyatları da büyük bir gerileme gösterdi. Dünya sıfır enflasyonla tanışırken biz enflasyonumuzu yüzde 5’e indiremedik. Ne dış finansman adımlar gereksinimi düşürecek atabildik ne de dış finansman kalitesini artıracak bir istikrar sağlayabildik” dedi. Artıları ve eksileriyle Türkiye ekonomisinin 2015 yılını da değerlendiren Ahmet Hikmet Sönmez, şöyle konuştu: “Kamu bütçesinin başarılı olduğunu, kamu borç yükünün gerilediğini, bankacılık sektörünün güçlendiğini söylemek mümkündür. Öte yandan, büyüme oranının potansiyel büyümenin altında kaldığını, cari açığın hala çok yüksek olduğunu, işsizliğin yüksek olduğunu, enflasyonun yüksek olduğunu söyleyebiliriz.”
Konuşmasında Türkiye ve Bursa genelinde 2015 yılı mükellef sayılarındaki oranlar hakkında da bilgi veren Sönmez, şunları söyledi: “Bursa’da 2015 yılında mükellef sayılarında önemli sayılabilecek oranda artış sağlanmıştır. Gelir Vergisi mükelleflerindeki artış oranı yüzde 2,5; Kurumlar Vergisi mükelleflerindeki artış oranı yüzde 5,4 ve KDV mükelleflerindeki artış oranı da yüzde 3,3 ile Türkiye genelindeki mükelleflere göre daha yüksek oranda artış sağlanmıştır. GMSİ elde eden mükellef sayılarındaki artış oranı ise yüzde 2,2 olmuş ve Türkiye genelinin neredeyse 1/3’ü seviyesinde kalmıştır. Bursa ilinin Türkiye’nin sanayi şehri olduğu hususu dikkate alındığında Gelir, Kurumlar ve KDV mükellef sayıları açısından Türkiye geneline göre daha yüksek oranda artış sağlanması doğaldır. Mükellef sayılarındaki bu artışlar ve özellikle Bursa’daki mükellef sayılarının artması, şehrimizde meslek mensuplarına olan ihtiyacı da artırmakta ve mevcut meslektaşlarımıza daha fazla gelir elde etme potansiyelini de yaşatmaktadır.”
Sönmez, konuşmasının sonunda çalışma arkadaşları ve ekibi başta olmak üzere, TÜRMOB Yönetimi, görev süreleri içerisinde işbirliği içinde çalıştıkları kamu kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine, BAOB bileşenlerinin temsilcilerine teşekkürlerini iletirken, göreve gelecek meslektaşlarına da başarılar diledi. BAOB Yerleşkesi Oditoryum Salonu’nda gerçekleştirilen BSMMMO 22. Olağan Genel Kurulu’nda Ahmet Hikmet Sönmez’in açılış konuşmasının ardından genel kurul programı protokol konuşmaları ile devam etti. BSMMMO 22. Olağan Genel Kurulu, protokol konuşmalarıyla devam ederken kürsüye ilk çıkan Bulgaristan Muhasebeciler Derneği Başkanı Vasilka Kostadinova oldu. Protokol konuşmalarında CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Şükrü Köse, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, TÜRMOB temsilcileri, SMMM Odalarının başkan ve yöneticileri, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, akademik oda başkanları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de sırasıyla söz aldı.
Yönetim kurulu çalışma raporu, kesin hesap raporu ve denetleme kurulu raporlarının okunması ve görüşülmesiyle devam eden genel kurul gündeminde, yönetim kurulu ve denetleme kurulu ayrı ayrı aklandı. 2017, 2018 ve 2019 yılı bütçeleri de ayrı ayrı görüşülerek karara bağlandı. Vefat, sağlık ve tutukluluk nedenleriyle üye aidat borçları silinecek üyeler hakkında karar alınırken, yönetim kurulu tarafından sunulan ‘BSMMMO Kurumsal ve Organizasyonel Yapısı’na İlişkin Yönerge değişiklikleri de görüşülerek karara bağlandı. BSMMMO 22. Olağan Genel Kurulu, dilekler ve kapanış bölümü ile sona erdi.
İKİ ADAYDAN FAZLA OY ALDI
BSMMMO 22. Olağan Genel Kurulu’nun ardından seçimler ise 5 Haziran 2016 tarihinde, BAOB Yerleşkesi Zemin Kat Toplantı Salonu’nda yapıldı. 4 bin 548 üyesi bulunan BSMMMO’nun seçimlerinde 2 bin 512 üye oy kullandı. Seçimlerde, BSMMMO Çağdaş Muhasebeciler Grubu adına Ahmet Hikmet Sönmez, Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu adına Ali Çevdir, Uludağ Meslekte Birlik Grubu adına ise Ali Erdoğan’ın listeleri yarıştı. Başkan adaylığını Ahmet Hikmet Sönmez’in yaptığı Çağdaş Muhasebeciler Grubu bin 299 oy alırken, Ali Çevdir’in başkan adaylığını yaptığı Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu bin 66, Ali Erdoğan’ın başkan adaylığını yaptığı Uludağ Meslekte Birlik Grubu ise 113 oy aldı. Nispi temsil sisteminin uygulandığı seçimlerde yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyeleri ise seçime katılan farklı grupların temsilcilerinden oluştu. Seçimlerde oy veren 2 bin 512 üyeden bin 299’unun oyunu alan Çağdaş Muhasebeciler Grubu yönetime 4 kişi getirirken, seçimlerde bin 66 oy alan Meslekte Dayanışma ve Birlik Grubu’ndan 3 kişi yönetim kuruluna girmeye hak kazandı. Ali Erdoğan’ın başkan adaylığını yaptığı Uludağ Meslekte Birlik Grubu listesinden ise yönetime giren olmadı.