İspanya’nın Alicante şehrinde 11’incisi gerçekleştirilen Uluslararası Kentsel Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik Konferansı’nda (11th International Conference on Urban Regeneration and Sustainability) Yıldırım’ı ve Türkiye’yi temsil eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Kentsel dönüşümün arka planında ortaya çıkacak meselelerin önüne geçmek için ekonomik ve sosyal analiz çalışmalarının detaylı olarak tamamlanması gerekir” dedi.
Dünyaca tanınmış bilimsel kuruluşlar olan Wessex Teknoloji Enstitüsü, Alicante Üniversitesi ve Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma ve Planlama Kurumu tarafından düzenlenen ‘Sürdürülebilirlik ve Kentsel Dönüşüm’ konulu konferansa katılan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, kentsel dönüşümde ekonomik ve sosyal yapının analiz edilmesi hakkında sunum yaptı. Dünyanın birçok ülkesinden bilim insanları, uygulayıcılar, uzmanlar ve gözlemcilerin katıldığı, bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı konferansta ‘Yıldırım İlçesi Perspektifinden Kentsel Dönüşümün Sosyal Boyutları’ başlıklı bildiri sunan Başkan Edebali, Yıldırım Belediyesi’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm çalışmalarında üzerinde durulan konuları aktardı. Kentsel dönüşümün proje aşamasında ayrıntılı sosyal doku analizleri, anket ve görüşme içerikli saha araştırmalarıyla dönüşümün sosyal ve ekonomik yapıya etkilerin incelendiğini dile getiren Başkan Edebali, “Sonuçlar uzmanlar tarafından değerlendirilerek ortaya çıkan bilgiler ışığında dönüşümün yol haritası oluşturuluyor.
Kentsel dönüşümün tam anlamıyla başarıya ulaşabilmesi için dönüşümün gerçekleşeceği bölgelerde sosyal ve ekonomik analiz verileri yol gösterici. Yıldırım’da tüm bu hususlar doğru biçimde değerlendirilerek projelere yansıtılıyor” ifadelerini kullandı.
Dünya üzerinde süregelen birçok kentsel dönüşüm projesinde bu hususların dikkate alınmadığına işaret eden Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, “Bundan dolayı projeler psikolojik, sosyolojik ve ekonomik yönlerden eksik kalıyor, çağdaş ve işlevsel yaklaşımlara uygun çalışmalar olmaktan çıkıyor. Kentsel dönüşüm projelerinin dünyadaki başarılı örnekleri dikkate alındığında ‘insan odaklı’ ve ‘sosyal duyarlılığa sahip’ çalışmalar olduklarını, bilimsel analizlerle,ortak akılla ve katılımcı bir yöntemle hayata geçirildiğini görüyoruz. Yıldırım Belediyesi olarak kentsel dönüşüm çalışmaları başta olmak üzere, bütün belediye hizmetlerini aynı yöntemle hayata geçiriyoruz” diye konuştu.
Sunumun ardından bilim insanları ve uzmanlar, Yıldırım’da gerçekleşen kentsel dönüşüm çalışmalarını yerinde görmek istediklerini Başkan İsmail Hakkı Edebali’ye aktardı. Öte yandan Başkan Edebali, İspanya’da kentsel yatırımlar ve belediye hizmetleri hakkında incelemelerde bulundu.