Bursa’nın Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, ilçede 683 bin 660 dönüm araziden yaklaşık 350 bin dönümünün kayıt altında alınabildiğini, bu yüzden çiftçinin desteklemelerden tam manasıyla yararlanamadığını savundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan acil çözüm beklediklerini belirten Erdem, çıkarılacak yeni yasa ile muhtarlara bu konuda yetki verilebileceğini ve kimin neyi ne kadar ektiğinin daha sağlıklı bir şekilde kayıt altına alınabileceğini söyledi. Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Karacabey’de neyin ne kadar ekildiğinin net olarak belli olmadığını, sürekli ‘yaklaşık’ ifadeler kullanmak zorunda kaldıklarını vurguladı. Sağlıklı bir tarım planlaması için net verilerin gerekli olduğunu savunan Erdem, “Elinizde net veri yoksa nasıl planlama yapabilirsin? Planlama olmazsa da başarı gelmez ve her şey hayalde kalır” dedi.
Türk tarımının başlıca meselesinin veri eksikliği olduğunu iddia eden Erdem, “Bütün ülke baştan sona taranmalıdır. Örneğin Karacabey’imizde 683 bin 660 dönüm ekilebilir arazi var. Ancak kayıtlı ekilen arazi 300 bin ile 350 dönüm arasında. Kalan kısmında kayıt dışı ekim yapılıyor. Kayıt dışı ekim olunca Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş yapamayan üreticilerimiz desteklemelerden de faydalanamıyor. Kayıt dışının en başlıca sebebi miraslı arazilerden kaynaklanıyor. Bir arazi üzerinde birden fazla kişinin hakkı oluyor. Tarlayı ekecek kişi, diğer miraslılardan Çiftçi Kayıt Sistemi’ne giriş için imza alamayınca kayıt dışı ekim yapmak zorunda kalıyor. Miraslı kişiler tarlayı ekenden icar parasını alıyor, ama ÇKS için imza atmıyor. Bu da tarlayı ekecek olan üreticinin desteklemelerden faydalanamaması anlamına geliyor. Hesaplarımıza göre Karacabey çiftçisi, son 10 yılda yaklaşık 4 milyon lira desteklemeden yararlanamamış. Bu basit bir rakam değildir. Bu mesele acil çözüm beklemektedir” diye konuştu.