Bursa’da Fatih Sultan Mehmet Han döneminde yaptırılan ve zamanla kullanılamaz hale gelen Doğanbey Mahallesi’ndeki Kefensüzen Camii, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleriyle restore ediliyor. Yoğun yapılaşma nedeniyle binalar arasında kalan caminin çevresindeki tüm yapılardan temizlendiğini ve restorasyon çalışmalarının start aldığını belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 600 yıllık mabedin tamamlandığında özgün mimarisiyle Doğanbey, Tayakadın ve Kiremitçi mahallelerine değer katacağını söyledi.
Bursa’daki tarihi eserleri restore ederek kenti UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne sokan Büyükşehir Belediyesi, bir eserin daha küllerinden doğarak hayat bulmasına sebep oluyor. Fomara Doğanbey Mahallesi’nde bulunan ve Fatih Sultan Mehmet Han döneminde yaptırılan Kefensüzen Camii de, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin restorasyon listesine dahil olarak küllerinden doğmaya hazırlanıyor. Doğanbey Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında çevresi açılan camiye bütünleşik tüm binalar, Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlenerek düzenleme çalışmaları başlatıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, inşaat alanını gezerek yapılan çalışmalar hakkında Kültür ve Turizm Dairesi Başkanı Aziz Elbas’tan bilgiler aldı.
Başkan Altepe, üzerinde Osmanlı döneminin ince işçilik özelliklerini barındıran Kefensüzen Camii’ndeki restorasyon çalışmalarının kısa süre sonra tamamlanacağını ve 600 yıllık mabedin yeniden ilk günkü ihtişamıyla hizmet vermeye başlayacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi olarak tarihi eserleri restore ederek ecdada yönelik vefa borcunu ödemeye devam ettiklerini belirten Başkan Altepe, bu konuda yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını ifade etti. Unutulmuş olan, mahalle halkının dahi bilmediği, gizlenmiş tüm eserlerin bu dönemde ortaya çıkartıldığını ve asıl işlevleri itibariyle yeniden hizmete alındığını belirten Başkan Altepe, bunlardan birinin de Kefensüzen Camii olduğunu kaydetti. Doğanbey ile Tayakadın mahalleleri arasında bulunan caminin etrafındaki yoğun yapılaşmadan dolayı fark edilmediğini söyleyen Başkan Altepe, çevre binaların temizlenmesinin ardından 1450 yıl önceki şaheserin yeniden ortaya çıkartıldığını belirtti.
Başkan Altepe, çevresindeki binalardan arındırılan, tuvalet ve müştemilatıyla sil baştan planlanan camideki restorasyon çalışmalarının kısa süre sonra tamamlanacağı müjdesini verdi. Özgün mimarisi, kubbeden zemine kalem işleriyle öne çıkan yapıdaki çalışmaların hızla devam ettiğini vurgulayan Başkan Altepe, “Bir yandan da çevre düzenleme çalışmalarını sürdürüyoruz. Abdest alma, tuvaletleri ve şadırvanıyla Kefensüzen Camii, asırlar sonra yeniden ortaya çıkacak. Tayakadın, Doğanbey ve Kiremitçi bölgelerine değer katacak” dedi.