İnegöl Belediyesi, İnegöllü iş adamların desteği ile kardeş şehir Kosova Mitroviça’da yedinci kez iftar programı düzenlendi. 25-26 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Kosova ziyaretinde, iftar programı ve erzak dağıtımı ile beraber bir dizi ziyaretlerde gerçekleştirildi.
Her yıl yurt dışında iftar programları düzenleyerek uluslararası birlik ve beraberlik örneği sergileyen İnegöl Belediyesi, bu kapsamda Kosova Mitroviça’da iftar programı düzenledi. Gürcistan ve Sudan’da iftar programları düzenleyen İnegöl Belediyesi’nin bu seferki adresi Kosova Mitroviça’ydı. İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başkanlığında Kosova Mitroviça’ya giden heyete AK Parti İlçe Başkanı Adem Demirel, AK Parti ilçe teşkilatı mensupları ve AK Parti belediye meclis üyeleri ile gazeteciler de eşlik etti.
MEŞHED-İ HÜDAVENDİGAR ZİYARET EDİLDİ
Kosova programına 3. Osmanlı Padişahı Sultan Murat Hüdavendigar‘ın Türbesini ziyaret ederek başlayan ve burada bol bol dua eden heyet, türbenin hemen yanı başındaki müzeyle ilgili yetkililerden bilgiler aldı. I. Kosova Savaşı sonrası bir Sırp askeri tarafından hançerlenerek şehit edilen ve şehit edildiği yere iç organları defnedilen Sultan Murat türbesi Kosova’da “Meşhed-i Hüdavendigar” ismiyle anıldığı aktarıldı.
Mitroviça Belediye Başkanı Agim Bahtiri, Başkan Yardımcısı Erol Zekeriya tarafından en iyi şekilde ağırlanan Başkan Aktaş ve beraberindeki heyet gezinin ilk gününde Kosova’nın bağımsızlığı yolunda canlarını ortaya koyan şehitlerin medfun oldukları şehitliği ziyaret ettiler. Ziyaretlerin ardından İnegöl Belediyesi öncülüğünde düzenlenen iftar yemeğinde Kosova’daki Müslüman Arnavut ve Türkler ile birlikte oruçlar açıldı.
“BALKAN COĞRAFYASINA ÇOK ÖNEM VERİYORUZ”
İftar sonrası bir açıklama yapan Başkan Aktaş, Balkan coğrafyasına çok önem verdiklerini ve buralarda hizmetlerinin olduğunu belirtti. Aktaş, Balkanlara her zaman moral desteği vereceklerini, maddi ve manevi yanlarında olacaklarını söyleyerek, “İnegöl aynı zamanda bir Balkan şehri. Balkanlar bizim kardeşimizdir” dedi. Orada yaşayan herkesin İnegöl’de bir parçası olduğunu ifade eden Aktaş; Bu akraba toplumların birbirine yakınlaşması ile ilgili çalışmaların her zaman sürdürüldüğünü kaydetti.
Aktaş konuşmasının devamında; "2010 yılından beri İnegöl’den Kosova’ya gönül ve barış köprüsü kurduk. Hep birlikte, heyecanla ve gururla Evlad-ı Fatihana koştuk. Sponsorlarımız sayesinde gittiğimiz Balkanlarda, binlerle, aynı sofrada suyumuzu ve ekmeğimizi paylaştık. Balkanlara doğru yol aldıkça anlıyoruz ki Mitroviça’nın İnegöl’den, Saraybosna’nın Bursa’dan farkı yok. Biz, kökü aynı, dalları ayrılmaz koca bir çınar ağacı gibiyiz. İnanıyorum ki, bu akrabalık bağları git gide güçlenecek ve yıkılmaz bir duvar olacaktır. İftarımız bu anlamda önemli bir görevi üstleniyor” dedi.
Mitroviça’nın Belediye Başkanı Agim Bahtiri ise, İnegöllü konuklar ile birlikte olmaktan büyük onur duyduğunu söyledi. Mitroviça hakkında İnegöl’den gelen misafirlerine bilgi veren Bahtiri, iftar programını düzenleyen İnegöl Belediyesi ve hayırsever iş adamlarına da teşekkür etti.
Ziyaretlerin ikinci gününde ise, Kosova’da özgürlük ateşini yakan ve bu uğurda ailesinden 56 şehit veren halk kahramanı Adem Yaşari’nin de evini ve bu şehitler için yaptırılan anıt mezarlığı da ziyaret eden Başkan Aktaş ve İnegöllü iş adamları daha sonra Mitroviça belediyesinin belirlediği ihtiyaç sahibi ailelere erzak paketlerini tek tek dağıttı. Kumanya dağıtımı sırasında bölge halkının göstermiş olduğu sevinç görülmeye değerdi. Geçmişin izlerinin açık bir şekilde görüldüğü erzak dağıtımında kardeş ve dost ülke Türkiye’den gelen misafirlerine Kosovalıların göstermiş oldukları üst düzey misafirlik görülmeye değerdi.