Bursa’nın Mudanya ilçesinde bin yıldır devam eden gelenek bozulmadı. Zeytin hasadının bitmesiyle birlikte ihtiyacı olan köylü kadınlar ellerindeki sırıklarla zeytin bahçelerini dolaşıp ihtiyaçlarının olduğu kadar zeytin toplamaya başladılar.
Mudanya’nın Trilye, Kumyaka Mahalleleri ile zeytinliklerin bol olduğu yamaç köylerinde yıllardır devam eden geleneğe başak deniyor. Zeytin hasadının bitmesiyle birlikte başlayan başak zamanında dar gelirli köylüler kendilerine az da olsa gelir sağlamak ve sofralarında kendilerine yetecek kadar zeytini bulundurmak amacıyla komşu bahçelerden zeytin topluyor. Elinde başak sopası ile zeytinliklerde dolaşan başakçılar genellikle kırda gezmekten hoşlanan yaşlı kadınlardan oluşuyor.
Sosyal yardımlaşmanın en güzel örneği olan ancak geçmiş yıllarda ilçedeki bazı bahçe sahiplerinin şikayeti üzerine yasaklanan bu gelenek bu yıl yeniden canlandı. Bin yıllık geleneği tekrar canlandırmak isteyen Mudanyalı zeytin üreticileri bu yıl ağaçlarında tek tük zeytin bırakarak başakçıların toplamasına izin verdi.
Zeytin üreticisi İbrahim Turan, “Kendi bahçemden topladığım bu zeytinlerin bir kısmını ağaçların üzerinde bırakarak, ihtiyaç sahibi başakçıların toplamasına gönülden izin veriyorum. Dilerim bu adet yeniden canlanır ihtiyaç sahibi insanlar bu yolla bir nebze olsun faydalanırlar” diye konuştu