Nilüfer Belediyesi, 2300 yıllık tarihi geçmişe sahip Gölyazı’nın geleceğini yeniden şekillendirmek için arkeolojik kazılar başlattı.
Doğal güzelliklerinin yanı sıra binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Gölyazı, Nilüfer Belediyesi’nin yaptığı yatırımlar ve çalışmalarla birlikte altın çağını yaşıyor. Nilüfer Belediyesi 2015 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile imzaladığı ortak hizmet protokolü çerçevesinde Gölyazı’da arkeolojik kazı hazırlıklarını tamamladı. İlk olarak antik kente de ismini veren Apollon tapınağının bulunduğu Kız Ada üzerinde çalışmalara başlandı. Günümüze kadar yoğun bitki örtüsü altında kalan ada, Nilüfer Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü personelince otlardan temizleniyor. Ot temizliğinden sonra, çevre düzenlemesi yapılarak Kız Ada’nın kültür turizmine kazandırılması hedefleniyor.
Nilüfer Belediyesi Kız Ada’daki Apollon Tapınağı bitki temizliği ve çevre düzenlemesi dışında Gölyazı (Apollonia ad Rhyndakos) antik kentinin girişinde yer alan Nekropol alanında da kurtarma kazısı çalışmalarını başlattı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yapacakları çalışmalarla Gölyazı’nın geleceğini yeniden şekillendireceklerini kaydetti. 2300 yıllık tarihi geçmişi, Gölyazı’da yeniden gün yüzüne çıkarmak için ellerinden geleni yapacaklarını kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak değerlere ve tarihe sahip çıkmak adına burada birçok çalışma yapıyoruz. Öncelikle gölümüze sahip çıkıyoruz. 2009 yılından buyana gölün korunması kollanması için çok hassas davranıyoruz. Gölyazı’daki kadın derneğimizi, bölge esnafını korumak ve maddi anlamda güçlendirmek adına çeşitli adımlar attık. Gölyazılılar kendi alanlarını koruyacak anlayışa sahip olmalıdır. Biz burayı Gölyazı halkıyla birlikte koruyup kollamalıyız” dedi.
Gölyazı’da tarih adına birçok çalışmaya imza attıklarını ifade eden Başkan Mustafa Bozbey, “Kız Ada’da Apollonia tapınağı var. Yıllarca bakımsızlıktan yok olmaya yüz tutmuş. Biz valilik izniyle önce bölgede temizlik çalışması başlattık. Tapınağın izlerine ulaşırsak detaylı şekilde projelendirerek geleceğe sunacağız. Çalışmalarda Arkeololji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin ve çeşitli kurumlardan destek alıyoruz. Gölyazı’da tarihi ortaya çıkartırsak Bursa’da turizme önemli bir ortam oluşturacağız. Tüm finansını biz karşılıyoruz. Kız Ada’da yapılacak çalışmalar tamamlandıktan sonra tekne turları artacak. Yeni açılacak konaklama üniteleriyle burası daha cazip olacak. 3 bin kişilik anfi tiyatro kazı işlemleri de başladı. Kazı işlemleri uzun süreç. Burası da ortaya çıktığında Gölyazı daha cazip olacak. Burada yapılan her hizmette ve projede önce tarihi düşüneceğiz. Gölyazı’nın geleceğini halkıyla şekillendireceğiz” diye konuştu.
Gölyazı’da tarihi canlandırma çalışmalarının yanında sosyal aktiviteleri artıracak projeleri de hayata geçireceklerini kaydeden Bozbey, “Gölyazı’ya Nilüfer Belediyesi olarak bir iskele yaptık. Bu ön hazırlıktı. Gölkuşu sürprizimiz var ve yakında göle konacak. Halkımız bu hizmetle de yakında tanışacak” dedi.