Nilüfer Belediyesi, ilçeye Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi kazandırıyor.
Fethiye Mahallesi’nde inşaatı tamamlanan binada son hazırlıklar yapılıyor. Önemli bir ihtiyacı karşılayacak olan Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’ne inceleme ziyareti gerçekleştiren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, çalışmaları yerinde inceledi. Bin metrekarelik kapalı alana sahip merkezi gezen Bozbey, çalışmalarda gelinen son aşama ile ilgili bilgi aldı. Bozbey, merkezde oluşturulan birimleri tek tek gezerek inceledi son çalışmalar için talimatlar verdi.
Şiddetli depremlere karşı dayanıklı bir merkez inşa ettiklerinin altını çizen Bozbey, 3 katlı binada yangın simülasyonu, duman simülasyonu ve deprem simülasyonu bölümlerinin olduğunu söyledi. Nilüfer Belediyesi olarak İlçe Afet ve Acil Durum Merkezi’ni hemen hemen tamamlanmış duruma getirdiklerini belirten Bozbey, “Buranın sadece afet merkezi olmaktan öte aynı zamanda eğitim merkezi olduğunu da özellikle belirtmek istiyorum. Burada deprem simülasyonu, duman simülasyonu ve yangın simülasyonlarıyla başta öğrenciler olmak üzere Nilüfer halkına hem eğitimler verilecek, hem de afetlerden korunmanın yolları anlatılmış olacak” dedi.
Türkiye’nin yüzde 92’sinin birinci derece deprem bölgesi olduğunu hatırlatan Bozbey, afetler konusunda toplumun tam anlamıyla eğitimli olmadığını söyledi. Bozbey, “Evlerimizde birçok eşyanın depreme dayanıklı olmadığını biliyoruz. Maalesef dolaplar, kapaklar ya da kapılar depreme uygun değil, bu konuda eğitimimiz eksik. İşte o eğitimleri de burada vermeyi planlıyoruz. Bu konuda da hem vatandaşlarımıza hem öğrencilerimize eğitim vererek, depreme hazırlıklı olmalarını ve güvenli bir ortamda yaşamalarını sağlamak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, “Eğitimli olmak zorundayız, eğitim alamazsak depreme ya da afetlere tam hazırlıklı olduğumuzu söyleyemeyiz. Bu bina bu anlamda çok önemli bir yapı haline gelecektir. İlçemize böyle bir bina kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi bin metrekare kapalı alanda 3 kattan oluşuyor. Yakın bir zamanda hizmete açılması planlanan merkezde, gerçek bir depremde insanların kendilerini nasıl korumaları gerektiği, ev eşyalarının olası deprem anında insanlara nasıl zarar verdiğinin tecrübe edilebilesi için deprem tecrübe simülasyon odası, evde ya da iş yerinde yaşanabilecek herhangi bir yangın esnasında yangın söndürme tüpü ile çeşitli ev ve ofis ekipmanlarının ne şekilde söndürülmesi gerektiğinin birebir tecrübe edilebileceği yangın söndürme simülasyon odası ve yine yangın anında kapalı alanlarda biriken, insanların ölümüne en çok sebebiyet veren etken dumanla başa çıkma yöntemlerinin öğretileceği duman simülasyon odası yer alıyor.
İlçe Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde 104 kişilik eğitim seminer salonunun yanı sıra sığınak da bulunuyor. Nilüfer İlçe Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi’nde ayrıca bahçe alanının tüm aydınlatması için de her türlü afet ve acil duruma uygun olarak yeşil enerji sistemi kullanılacak.