Bursa Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında halk sağlığını tehdit eden en önemli faktörlerinden biri olan sivrisinekle mücadele çalışmalarını 88 araç, 146 ekipman ve 220 personelle başlattı.
Bursa’yı geleceğe taşıyacak projeleri hayata geçirirken, temiz hava, temiz su ve temiz toprak prensibi ile gelecek nesle daha sağlıklı bir çevreyi miras olarak bırakmayı hedefleyen Büyükşehir Belediyesi, diğer taraftan halk sağlığını doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen unsurlarla mücadele çalışmalarını da hız kesmeden sürdürüyor. Özellikle yaz aylarında önemli bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkan sinekle mücadele çalışmalarını da 17 ilçede tek elden yürüten Büyükşehir Belediyesi, Altınşehir Mahallesi Pazar alanında düzenlenen törenle bu yılki çalışmaların startını verdi.
İlaçlama sezonunun başlaması ve ilaçlama eğitimlerini tamamlayan personele sertifikalarının verilmesi nedeniyle düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Koruyucu halk sağlığına yönelik en önemli çalışmalardan olan çevre sağlığı ilaçlama hizmetleri 17 ilçede kurulan şantiyelerde yıl boyunca aralıksız devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre ismi konulmuş veya konulamamış birçok hastalığın bulaşmasında en önemli etken sivrisinek, karasinek, kene ve benzeri vektörlerdir. Hepimizin ismini sık duyduğu zika virüsü, sıtma hastalığı, kırım kongo ateşi hastalığı, batı nil virüsü, veba bunlardan birkaçıdır. Bu çalışmalarda temel amacımız haşerelerin üreme kaynaklarının ortadan kaldırılmasıdır. Derelerin ıslahı, bataklıkların kurutulması dışında il genelinde yaklaşık 50 bin sivrisinek üreme kaynağı 15 günlük, 41 bin karasinek üreme kaynağı ise 20’şer günlük periyotlar halinde sürekli biyosidal ürünlerle ilaçlanmaktadır” diye konuştu.
Kimyasal, fiziksel ve biyolojik mücadelenin yanında kültürel mücadele de başlattıklarını hatırlatan Altepe, il genelinde tüm okullarda veteriner hekimlerce ‘halk sağlığında vektörlerin önemi’ konulu eğitim projesi başlattıklarını ve bu sayede çevre sağlığına dolayısıyla kendi sağlığına daha çok önem veren binlerce gönüllü sağlık çalışanı yetiştirmiş olduklarını da sözlerine ekledi.
17 İLÇEDE ETKİN MÜCADELE
Vektörlerle mücadele kapsamında; 10 kurum veteriner hekimi, 12 kontrol mühendisi,
2 biyolog, 194 sertifikalı ilaçlama operatörü ve 2 veri hazırlama personeli olmak üzere toplam 220 personel 17 ilçede aynı kalitede kesintimiz ilaçlama hizmeti sunacak. İlaçlama çalışmalarında 86 hizmet aracı, 1 adet U.T.V, 1 adet 8 x 8 amfibik dere ilaçlama aracı olmak üzere, toplam 88 araçla hizmet verilecek. Bu araçlarla birlikte 11 adet mist blower ilaçlama makinası, 51 adet pülverizatör, 57 adet U.L.V ilaçlama makinası ve 27 adet kanal sisleme makinası da bursa genelinde kullanılacak.
Bu arada bu yıl ilk kez havadan ilaçlamanın yapılacağı biocopter de ihtiyaç duyulan bölgelerde ilaçlama çalışmalarında kullanılacak. Uzaktan kumanda ile çalışan mini helikopteri yakından inceleyen Altepe, biocopterin çalışma sistemi hakkında da bilgiler aldı.