Bursa’nın Mudanya ilçesinde, Siyah İnci Kadın Dayanışma Derneği üyeleri, dernek binası ve satış tezgahlarının ellerinden alınmasıyla kara kara düşünmeye başladı.
Mudanya Kent Konseyi tarafından yürütülen proje ile kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamaları için oluşturulan Mudanya Üreten Kadın Kuruluşları Platformu ile mutabakat metni imzalandı. İmza töreninde konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, “İlçemizde kurulmuş olan ve bir çatı altında toplanan bu dört derneğimizi tebrik ediyorum. Biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” demişti. Bu sözlerin verilmesinin ardından Siyah İnci Kadın Dayanışma Derneği, önce yeni belediye binasındaki şahsa ait bürolarının satılması üzerine çıkmak zorunda kaldı, daha sonra Güzelyalı Kapalı Pazarı yanında bulunan stantları zabıta tarafından kaldırıldı.
Bunu üzerine Mudanya Belediyesi’ne bir dilekçe yazan kadınlar, verilen sözler gereği derneklerine destek olunmasını ve üyelerinin el işi ürünlerini satabilecekleri uygun bir yer tahsis edilmesini istedi. Defalarca verilen bu dilekçeler sonunda kendilerine ihalelere katılarak yer edinebilecekleri bildirildi. Dernek Başkanı Ayşe Şık, kendilerinin hiçbir geliri ve bütçesi bulunmadığını, şu an yüksek meblağlarda kira giderini karşılayamayacaklarını söyledi. Belediyeye ait bir platformun üyesi olmasına ve destek sözü verilmesine rağmen desteksiz kalmanın kendilerini çok üzdüğünü ifade eden Ayşe Şık, “Üstelik belediye tarafından bize verilen yerde üye kadınların kendi gayret ve çabalarıyla zor şartlar altında bin 500 TL harcayarak meydana çıkarttıkları stantların demirleri kesilerek kurulu düzenimiz bozuldu. Zor şartlar altında kazandıklarımızla halı tezgâhı aldık, ev hanımlarına daha fazla destek verelim dedik, ancak buna imkân verilmedi. Üreten kadının arkasındayız derken düşünülerek konuşulması gerekir” dedi.