Osmangazi Belediyesi, Ahmet Hamdi Tanpınar için sempozyum düzenledi.
Ördekli Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyuma edebiyatseverlerin ilgisi büyük oldu. 3 oturum olarak gerçekleştirilen sempozyuma konuşmacı olarak Ahmet Hamdi Tanpınar’ın asistanı Prof. Dr. Birol Emil’in yanı sıra edebiyatçılar katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Osmangazi Belediyesi olarak sosyal ve kültürel faaliyetler konusunda iddialı çalışmalar yürütüyoruz. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması da bunlardan bir tanesi. Bu faaliyetlerimizdeki asıl amacımız insanları okumaya teşvik etmek. Bir şey üretmek, söylemek özellikle de yazmak için okumak gerekiyor. Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nı 15 yıldır düzenliyoruz ve her yıl farklı dallarda organize ediyoruz. Bir kişinin Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında bir şeyler yazabilmesi için Tanpınar’ın eserleri ve edebiyatçı kişiliği konusunda bilgi sahibi olması, onun düşüncelerini bilmesi gerekiyor. Yani Tanpınar’ı okuması gerekiyor. Bu yıl ki yarışmamızı ‘Deneme’ dalında düzenledik ve yarışmaya 331 eser katıldı. Sonuçlarını da yakında kamuoyu ile paylaşacağız. Bu yarışmalar sayesinde edebiyatseverlerimiz kendini sınamış oluyor. Yarışmada dereceye girerek ödül alan ve daha sonraki yarışmalarda jüri üyeliği yapan yarışmacılarımız var. Bu yarışmamız sayesinde 15 yıldır Türk edebiyatına yeni şairler ve yazarlar kazandırıyoruz” dedi.
Sempozyumu geleneksel hale getireceklerini ifade eden Başkan Dündar, “Bu yıl ilk kez düzenlediğimiz ‘Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bursa’ konulu sempozyumumuzu önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getireceğiz ve
önümüzdeki yıl yapılacak olan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Yarışması’nın sonuçlarını sempozyumla bütünleştireceğiz. Bunun arkasından Ahmet Hamdi Tanpınar Akademi adında bir çalışma atölyesi kuracağız. Bunları kurumsal hale getirerek, burada fikir üreten ve konuyla ilgili kişileri bir araya getiren bir merkez oluşturacağız. Bunun altyapısını oluşturuyoruz. Biz her yıl yarışmamızda birinci olan eseri kitap haline getirdik. Bu yıl sempozyum münasebetiyle yarışmayı kazanan ve kitap olarak bastırılan 15 eseri takım olarak katılımcılarımıza sunuyoruz. 1. Ahmet Hamdi Tanpınar Sempozyumu anısına PTT işbirliğiyle Ahmet Hamdi Tanpınar Hatıra Pulu bastırıldı. Aynı zamanda Tanpınar’ın Bursa’da Muradiye Külliyesi’nde çekilmiş bir fotoğrafı da Kartpostal olarak basıldı” diye konuştu.
Ahmet Hamdi Tanpınar’ın asistanlığını yapmış olan Prof. Dr. Birol Emil de, “Osmangazi Belediyesi’ni böyle önemli bir yarışmayı 15 yıldır aralıksız düzenlediği için gönülden kutluyorum. Sadece Bursa’nın değil tüm Türkiye’nin örnek alması gereken bir çalışma. 176 yıllık modern Tük edebiyatında Tanpınar kadar kültürlü, sanatkar, ilim ve fikir adamı yoktur. Bu kadar büyük bir şahsiyettir. Bu sanat adamının sanatına mal olduğu için Bursa’yı çok şanslı görüyorum. Tanpınar Bursa sevdalısı değil, adeta karasevdalısıdır. Başka hiçbir şehir bu kadar sevilmemiştir. Bursa’da her yıl Ahmet Hamdi Tanpınar’ın anılmasına ve hatırasının yaşatılmasını sadece Bursa için değil Türk kültür ve edebiyatı anısına çok önemli görüyorum ve başka şehirlerinde bunu örnek almasını diliyorum” dedi.
Beşir Ayvazoğlu da, Tanpınar’ın Meşhur eseri ‘Beş Şehir’ adlı eserini nasıl yazdığı hakkında bilgiler vererek, “Tanpınar, Beş Şehir adlı eserinde Bursa, Ankara, Erzurum Konya ve İstanbul’u anlatır. Bu önemli eserin yazılışı Bursa iler başlar. Tanpınar, 1941 yılında Bursa’da Zaman adlı şiirini yazar ve aynı yıl bu şiirin nesir olarak ifadesi özelliğini taşıyan Bursa’da Zaman ve Hülya Saatleri adlı meşhur metni yazar. Daha sonra diğer şehirleri yazarak eserin devamını getirir” diye konuştu.
HATIRA PULU VE KARTPOSTAL BASTIRILDI
Osmangazi Belediyesi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bursa Sempozyumu dolayısıyla PTT iş birliğiyle Ahmet Hamdi Tanpınar Hatıra Pulu bastırıldı. Pul ve kartpostal hakkında bilgi veren Bursa PTT Başmüdür Yardımcısı Hasan Olcay, “Ahmet Hamdi Tanpınar ve Bursa Sempozyumu anısına Tanpınar’ın resminin yer aldığı bir adet kişisel pul bastırdık. Yine sempozyuma özel bir de kişisel damgamız var. Ayrıca, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın Bursa’da çekilmiş olduğu bir fotoğrafı da kartpostal olarak bastırıldı. Bu etkinlik kapsamında pullarımız ve kartpostallarımız katılımcılara ücretsiz olarak dağıtıldı. PTT olarak Osmangazi Belediye Başkanımız Mustafa Dündar’a desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.