Varsın ne olduğu belli olmayan Napolyon “para, para, para” desin, ben “çalışmak, çalışmak ve çalışmak” diyorum. Napolyon’un ne olduğu belli değil derken, “acayip bir adam” olduğunu belirtiyorum. Napolyon kimdir? Yahudi mi, mason mu? Bir pragmatist mi, hırstan şaşkına dönmüş biri mi? Bu adam o kadar belirsiz ki, kimilerine göre Müslüman olduğu iddia edilse de, kimileri tarafından da sırf Mısır Seferinde, Mısır’daki Müslüman halkı yanına çekmek ve direnişi kırmak için dağıttığı bildirilerde “Müslüman olduğunu” söylediği iddia edilmiştir.  Kim olduğu belli olmayan Napolyon “para, para, para” diye nakarat çekerken, derdi ve maksadı “savaş kazanmak”tır. Bizim derdimiz ise insanlarımıza “çalışmanın, üretmenin ve helal kazancın önemini anlatmaktır. Bizim maksadımız insanlarımıza huzur ve mutluluk yollarını göstermektir.

Evet, bizi kurtaracak olan çalışmaktır. Hem Dünyada ve hem de Ahirette bizi kurtaracak olan çalışmaktır. Çalışmak huzur ve mutluluktur. Kim ki çalışmıyorsa huzursuzdur. Kim ki çalıştığı yerde görüntüde çalışıyor görünüyorsa alçaktır ve o da esasında huzursuzdur.

 Dünya’da doğrulukla çalışmak, rızık aramak ve helalinden kazanmak, mutlulukların en büyüğüdür. Çoluk çocuk yetiştirmek ve bu yetiştirilen çocukların nafakasını, geçimini el emeğiyle helalinden sağlamak en büyük huzurdur. Sevgili Peygamber Efendimiz (asm) “İnsan, elinin emeğinden daha hayırlı bir lokma yememiştir. Allah'ın elçisi Dâvût (a.s) da, kendi elinin emeğini yerdi”diye buyurmuştur. Kur’an-ı Kerim’de bu hususta şu ayete dikkat çekmek istiyorum: “Bilsin ki insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.”(Necm Suresi, 39)

 Evet, Dinimizin iki ana kaynağında, ayetlerde ve hadislerde çalışmanın önemi sık sık anlatılmış ve bizlere öğüt verilmiştir.

 Bu ayetlerden ve hadislerden bazılarını sizler için aşağıda sıralıyorum:

 Ayetler:

 “Allah’ın sana verdiği şeylerde ahiret yurdunu ara. Dünyadan da nasibini unutma. Allah’ın sana iyilik yaptığı gibi sen de iyilik yap ve yeryüzünde bozgunculuk isteme. Çünkü Allah bozguncuları sevmez.” (Kasas Suresi, 77)

“Allah’ın, kiminizi kiminize üstün kılmaya vesile yaptığı şeyleri (haset ederek) arzu edip durmayın. Erkeklere kazandıklarından bir pay vardır. Kadınlara da kazandıklarından bir pay vardır. Allah’tan, onun lütfunu isteyin. Şüphesiz Allah her şeyi hakkıyla bilendir.” (Nisa Suresi, 32)

 Hadisler:

 "Kişi çalışmakta kusur ederse (az çalışırsa) Allah onu gam ve gussaya müptela kılar."  "Hiç bir kimse kendi elinin emeği ile kazandığından daha hayırlı bir lokma asla yiyemez". "Allahım! Tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlığın verdiği düşkünlük ve cimrilikten sana sığınırım".  "Doğru sözlü ve her konuda güvenilen bir ticaret adamı Ahirette peygamberler, sıddîkler ve şehitlerle beraber olacaktır". "İnsanın yiyip içtiklerinin en helal ve bereketli olanı, çalışıp kazanarak elde ettiğidir". "Birinizin sırtında odun destesi taşıması, insanlara gidip el açmasından daha iyidir".

 Yüce Rabbimiz (cc), “çalışın ve benden isteyin, ben sizin çalışıp da istediklerinizi veririm, hazinem sonsuz” diye beyan ediyor. Sevgili Peygamberimiz (asm) de “tembellikten Yüce Rabbimize sığınıyor ve bizleri çalışmaya, doğruluğa ve helal kazanca teşvik ediyor.”  

 Evet, durum bu kadar net ve açıktır. Çalışmak, çalışmak ve çalışmak. Hem mutluluk kaynağı ve hem de Rabbimizin (cc) emri ve Sevgili Peygamberimizin (asm) tavsiyesidir. Fazla söze gerek yok. Çalışmak bizi kurtaracak tek yoldur. Hem tek tek fert olarak ve hem de tüm Millet olarak, ancak bizi çalışmak kurtarır.

 Yazımın sonunda çalışmayla ilgili bir şiirimi sizlere takdim ediyorum.

 ÇALIŞ DEDİ BABAM

 Al eline kazma kürek, 
Çalış dedi benim babam. 
Dünyada çalışmak gerek, 
Çalış dedi benim babam.

 

Çalışmanın yoktur yaşı, 
Muhtaç olma da taş taşı, 
Evine götür hep helal aşı, 
Çalış dedi benim babam.

 

Boş duranın kışı bitmez. 
Koşturanın hızı dinmez. 
Aç kalanın yüzü gülmez. 
Çalış dedi benim babam.

 

Çalışmadan yaşanılmaz oğlum, 
Bugün varım, yarın yokum, 
Sensin benim tek umudum, 
Çalış dedi benim babam.

 

Sevilmez asla aylak yatan, 
Çalışmıştı senin atan, 
Çalış ki kurtulsun vatan, 
Çalış dedi benim babam.