Biga´nın Bozlar köyünde kivi hasadı başladı.
Yalova Altınova’da baba mesleği olan çiftçilik mesleğini sürdüren Mustafa Çoban,Biga’nın Bozlar köyüne dört yıl önce 55 dönüm kivi ektiğini,bu yıl hasat yapmaya başladığını söyledi. Çoban, "5 bin lira harcayarak bir dönüme 80 tane kivi fidanı diktim. Bölgenin toprağı geçirgen olduğundan sahil kıyısı ve ılık iklim isteyen kivi bitkisinin sevdiği toprak bu bölgede mevcut.Bol miktarda rutubet seven bitkinin altlarına mini springi takılarak nemli kalmasını sağladım.Telli terbiye sistemi ile ürünü destekledim.Böylece bölge çiftçisine de örnek olacak bir bahçe hazırlamış oldum" dedi.
Bu yıl 3 ton hasat beklediğini ifade eden Çoban, kividen 6.yıldan sonra 4 ton ve üzeri verim alındığını belirterek, "Türkiye’de kivi ihtiyacının yüzde 60’ı üretilebiliyor.Diğer geri kalan ise İran’dan ithal ediliyor.Kiviyi hiç sevmeyen insanlar bu bölgenin kivisinin tattığında kasa kasa almak istiyorlar.Ancak biz toptan vermeyi tercih ediyoruz. Bir kivinin ortalama 100-150 gram olması gerekiyor.7-8 tanesi ortalama 1 kilogram geliyor.Toptan 2 bin 300 liraya anlaştık. Gönen’den bir kabzımal ürünümüzü alacak" dedi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca’da yöre halkına örnek bir üretici olmasından dolayı Mustafa Çoban’ı kutladı.