Çanakkale İl Genel Meclisi Ağustos ayı birinci oturumu yapıldı. Birleşimde AK Parti, CHP ve MHP grup başkan vekilleri gündem dışı yaptıkları konuşmalarla 15 Temmuz Cuma günü gerçekleşen darbe girişimini kınadı.
Çanakkale İl Genel Meclisi Ağustos ayı birinci oturumu İl Özel İdare binası toplantı salonunda yapılan birleşimle gerçekleşti. Birleşimde AK Parti, CHP ve MHP grup başkan vekilleri gündem dışı konuşmalar yaparak, 15 Temmuz Cuma günü gerçekleşen darbe girişimini kınadı.
Gündem dışı ilk sözü alan AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Korkmaz, "15 Temmuz’da askeri kamuflaja giren hainler, teröristler başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimize, bağımsızlığımıza ve demokrasimize darbe girişiminde bulundular. Yapmış oldukları bu darbeyi şiddetle, nefretle ve lanetle kınıyoruz. Bazı kesimler darbenin başında, bu darbeyi başka yönlere çekmek istediler ve darbeyi küçümsediler. Hatta fiyasko dediler. Fakat gün geçtikçe her şey daha da görülür hale geldi. Eğer bu tiyatro ise ve bunu hafife alan kişiler de darbe girişiminde bulunanlar kadar haindir. Darbenin ilk saatlerinde Genel Başkanımızı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve daha sonra Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakanı bizzat arayarak demokrasiyi savunmuşlar. Memleket meselesi olduğu için milli birlik ve beraberlik içinde darbeye karşı olduklarını beyan ederek milli duruş sergilemişlerdir. Meclisin huzurunda kendilerine teşekkür ediyorum. 15 Temmuz akşamı bu FETÖ terör örgütü Amerika’dan aldıkları talimatla ülkenin milli birliği, beraberliğine ve milletin iradesine katletmişlerdir. Bunu yaparken de milletimin dişinden tırnağından arttırdığı vergiler ile aldıkları tanklar ve helikopterler ile mermileri bu kahraman Türk milletine sıktılar. Bunların ne kadar vatan haini olduğu da ortaya çıkmıştır. Cumhurbaşkanının çağrısı ile millet iradesine sahip çıkmış, meydanlara inerek darbe girişiminde bulunan kışlaların etrafını sarmış ve kahramanlık destanı yazmıştır. Türk milleti geçmişte olduğu gibi bu gün de tarih yazarak tüm dünyaya göstermiştir" şeklinde konuştu.
"Demokrasi hepimize lazım"
Ardından kürsüye gelen Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Halil Behçet Erdal ise demokrasinin herkese lazım olduğunu söyleyerek, "15 Temmuz gecesi demokrasimize müdahale eden kişilerin şiddetle kınıyoruz. Biz geçmişte yaşanan ve bu gün de tekrarlanan tün darbelere Cumhuriyet Halk Partisi olarak karşıyız. Demokrasiye yapılan her hangi bir darbeye sivil ya da askeri darbeyi kınıyoruz ve karşısındayız. Demokrasi çerçevesinde partilerimizin birlik ve beraberlik içinde bulunmaları demokrasimizin ne kadar sağlam temeller üzerinde olduğunu gösteriyor. Eğer darbe püskürtülmeseydi bugün biz bu meclisin kapısından dahi giremezdik onun için demokrasi hepimize lazım. Bugün 34 kişiyiz beş sene sonra 34 kişi daha gelecek onlar da bizim gibi demokrasiyi sürdürsün istiyoruz" dedi.
"Demokrasi, millet iradesinin sergilendiği bir basamaktır"
Darbenin sonucunu beklemeden tavırlarını ortaya koyduklarını belirten Milliyetçi Hareket Partisi İl Genel Meclisi Grup Başkan Vekili Cahit Özer, "Darbeyi Ülkücü Hareket ve Milliyetçi Hareket olarak bizler, çok iyi yaşadık ve yıllardan beri hep söylüyoruz, ’en mükemmel yapılan ihtilal bile, en kötü demokrasiden de kötüdür’ demokrasi, millet iradesinin sergilendiği bir basamaktır. Bunu tank, silah, uçak ve benim param ile alınan silahların bana doğrultulması, kurşunların beni hedef alması ne yazık ki Türkiye siyasetinde bu silahların 60 Darbesi ve 80 darbesi gibi zamanlarda olduğu gibi halkımıza dönmesini hep kınadık. 15 Temmuz Akşamı da Milliyetçi Hareket Partililer olarak sonucu nereye gelecek bekleyip görelim demeden darbeye karşı tavrımızı koyduk. Çünkü darbeler kim tarafından yapılırsa yapılsın bir devleti 10 yıl geriye atar. Bir devletin işlerliğini, düzenini bozar" dedi.
Konuşmaların ardından birleşim gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti.